'Met huidige stralingsnormen onmogelijk om 5G uit te rollen'

© eventplanner.be
© eventplanner.be

De gsm-operatoren zeggen het al langer, maar nu bevestigt ook telecomregulator BIPT het: onder de huidige stralingsnormen is het in Brussel onmogelijk om 5G uit te rollen. Dat staat in een studie waar zowel federaal minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) als Brussel minister van Leefmilieu Céline Fremault (Cdh) om hadden gevraagd.

De conclusie van het BIPT is duidelijk: de huidige normen maken een uitrol van 5G in Brussel onmogelijk. En zelfs zonder de invoering van die nieuwste technologie voor snel mobiel internet wordt het uiteindelijk onmogelijk om met de huidige norm van zes volt het groeiende dataverkeer op te vangen.

"Het zal altijd maar moeilijker worden. Men verwacht nog eens een verzevenvoudiging van het mobiele dataverkeer", zegt BIPT-woordvoerder Jimmy Smedts. Wil Brussel in 2020 zijn ambitie realiseren om de eerste "5G-stad" van België te worden, dan zal de stad de limiet fors moeten verhogen: minstens 14,5 volt, maar 41,5 volt zou volgens het BIPT "perfect zijn".

Over de impact op de gezondheid doet de telecomregulator geen uitspraken. Dat laatste was het argument voor Brussel om erg conservatieve stralingsnormen aan te houden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?