Vanaf september kunnen de GSM-operatoren 5G beginnen uitrollen in het hele Brusselss gewest. Het belangrijkste wetgevende werk is achter de rug, zo staat zaterdag in De Tijd en L'Echo.

Netwerkoperatoren zoals Telenet-Base, Orange en Proximus kunnen nu een vergunning aanvragen voor de exploitatie van 5G-antennes bij de Brusselse milieu-­administratie. De antwoordtermijn is acht weken. De aanvragen van de netwerkoperatoren zijn naar verluidt klaar om verstuurd te worden.

Zodra alles goedgekeurd is, moeten de bestaande antennes alleen nog technisch worden aangepast van 4G naar 5G. Dat is een eenvoudige operatie die maar enkele dagen duurt. De eerste 5G-antennes in Brussel kunnen dus in de loop van september worden aangezet. De meest bevolkte gebieden krijgen prioriteit.

Toch duurt het wellicht nog een jaar voor de hele hoofdstad bediend is. Het gewest bepaalde dat de antennes maar 14,5 volt per meter mogen uitzenden. Daardoor moeten meer antennes geplaatst worden op bestaande sites om aan de vraag te kunnen voldoen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni