Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee

Collectief stop5G.be naar Grondwettelijk Hof tegen uitrol 5G

© Belga
28/08/2023

Het collectief stop5G.be heeft maandag aangekondigd naar het Grondwettelijk Hof te stappen om de vernietiging te vragen van de ordonnantie die de uitrol van 5G in het Brussels Gewest mogelijk moet maken. Eerder deed het collectief hetzelfde tegen het gelijkaardige Waalse decreet.

Het collectief verzet zich tegen "de intellectuele en morele armoede en de minachting van de Brusselse regering en het Parlement voor de gezondheid van de burgers en de ontkenning van de ecologische gevolgen van de inzet van 5G in termen van energieverbruik, klimaatverandering en winning van niet-hernieuwbare hulpbronnen", luidt het in een mededeling.

Na jaren discussies keurde het Brussels Parlement op 17 februari de ordonnantie goed om de uitrol van het supersnelle mobiele internet in het Brussels Gewest mogelijk te maken. De huidige emissienorm van 6 V/m (volt per meter) wordt opgetrokken tot 14,57 V/m buitenshuis en 9,19 V/m binnenshuis, met inbegrip van radio- en televisieantennes.

Volgens stop5G.be kan de ordonnantie de impact voor de inwoners van het Brussels Gewest vervijfvoudigen. Het collectief spreekt van "een nieuwe aanval op de gezondheid van de Brusselaars en de versnelling van de vernietiging van het milieu".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni