Uitrol van 5G-netwerk stapje dichter in Brussel

Brussel heeft de ambitie om tegen 2020 de eerste stad met een 5G-netwerk te zijn (archiefbeeld).
Updated: 23-10-2018 - 10:14

De Brusselse regering en de drie telecomoperatoren zijn het eens geraakt over de versoepeling van de stralingsnormen in het Gewest. Nu zijn de normen te streng om de uitrol van het supersnelle mobiel netwerk 5G toe te laten.

BRUZZ vernam eerder al dat er een protocolakkoord over coulantere stralingsnormen was gesloten met met de mobiele telefonieoperatoren Telenet, Proximus en Orange. De zakenkranten L'Echo en De Tijd weten nu ook wat die normen zijn.

De stralingsnorm gaat van 6 volt per meter naar 14,5 volt per meter buitenshuis. Binnenshuis wordt dat 9 volt per meter, bevestigt Brussels minister van Leefmilieu CĂ©line Fremault (CDH) in een interview met L'Echo.

Minimale normen voor 5G

De verhoging maakt de uitrol van het 5G-netwerk nipt mogelijk, leert een onderzoek dat de telecomwaakhond BIPT maandag publiceerde. Het BIPT bepleit een norm tussen 14,5 en 41,5 volt per meter. "Die zal ons toelaten mee te spelen in de Europese kopgroep voor de ontplooiing van het 5G-netwerk."

De strenge stralingsnorm kwam het Brussels Gewest de voorbije jaren al meermaals op kritiek te staan. Het BIPT zegt dat de huidige normering bijna vijftig keer strenger is dan de aanbevelingen van de de Europese Unie.

Met de versoepelde norm haalt het Gewest de minimumvereiste voor 5G, maar voor een goede gebruikservaring is nog een hele weg af te leggen. Door de beperkte versoepeling bestaat de kans dat het netwerk in bepaalde zones ontoereikend zal zijn.

'Goede stap'

"De normen in Brussel waren veruit de strengste van Europa en 50 keer strenger dan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie", reageerde Federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) in De Ochtend.

"Brussel is de hoofdstad van Europa. Brussel zou een van de eerste steden moeten zijn met 5G en niet een van de laatste. Ik hoop dat dit een goede eerste stap is. Het is alvast een stap vooruit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?