| De FOD Justitie op de Waterloolaan, waar de betoging plaatsvond.

5G-tegenstanders betogen bij start van beroep tegen 5G-licenties

© Belga
24/02/2021

Een twintigtal aanhangers van het collectief Stop5G heeft woensdagmiddag aan het ministerie van Justitie een actie gehouden om daarmee hun advocaten te ondersteunen die woensdag en donderdag hun pleidooien houden bij het hof van beroep. Drie organisaties en vijf particulieren tekenden in september 2020 beroep aan tegen de toekenning van voorlopige 5G-licenties aan vijf telecomoperatoren (Cegeka, Entropia, Orange, Proximus en Telenet).

Met vlaggen en spandoeken die in het groot 'Stop 5G' afbeelden, stonden de manifestanten voor het ministerie van Justitie op de Waterloolaan in Brussel. Het beroep tegen de voorlopige 5G-licenties verloopt volgens hen niet correct.

"De reden waarom we betogen is omdat het hof enkel de geldigheid van het beroep onder de loep neemt. Het is een zoveelste vertragingsmanoeuvre dat de operatoren goed uitkomt. Zo wordt het binnenkort uitgesteld tot de officiële verkoop van de 5G-licenties", stelt Francis Leboutte, woordvoerder van het collectief Stop5G.

Daarnaast blijven de betogers de vele nadelen en onzekerheden die er nog zijn rond de ontplooiing van 5G en de daarbij gebruikte bandbreedte.

"Er is helemaal geen effectenstudie uitgevoerd, de burgerbevraging nam niet de juiste vorm aan en er is zeer weinig wetenschappelijk onderzoek naar de impact op de gezondheid. En dan is er nog de klimaatverandering, want deze technologie zal voor een grotere uitstoot van fossiele brandstoffen en dus CO2 zorgen", stelt Leboutte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni