600 mensen op manifestatie tegen wooncrisis

© Loïc Delvaulx

Ongeveer 600 manifestanten zijn zaterdag in Sint-Gillis bijeengekomen om het tekort aan sociale woningen in Brussel aan te klagen. De betoging was het initiatief van het Platform Wonen, dat zo het probleem onder de aandacht van de Brusselse regeringsonderhandelaars wil brengen.

Eind 2013 stonden 44.000 Brusselaars op de wachtlijst voor een sociale woning, zowat 5.000 meer dan het jaar voordien. De wachttijd voor een sociale woning loopt op tot zeven à acht jaar voor kleine studio’s en tot twaalf à dertien jaar voor grotere woningen.

Volgens de initiatiefnemers telt het Brussels gewest slechts zeven procent sociale woningen, tegenover ruim twintig procent in onze buurlanden. “We vragen de regering dan ook om op termijn naar 15 procent sociale woningen in alle Brusselse gemeenten te gaan”, zegt Werner Van Mieghem van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW) aan brusselnieuws.be.

De betogers vroegen ook dat de Brusselse regering ingrijpt in de private huurmarkt. Ze vragen een bevriezing van de prijzen, zodat een prijzenkader uitgewerkt kan worden. “Er moeten plafonds komen in functie van de kwaliteit en de grootte van een woning”, klinkt het. “Ten slotte vragen we ook een huurtoelage voor wie op de wachtlijst voor een sociale woning staat.”

Het Platform Wonen gaat in de komende dagen aan tafel zitten met PS-onderhandelaarster Laurette Onkelinx over haar eisen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?