712de Meyboom geplant in Brussel

Updated: 09-08-2020 - 17:22

In Brussel is kort voor 15 uur de 712de Meyboom geplant, op het kruispunt van de Zandstraat met de Broekstraat. Dat meldt Brussels burgemeester Philippe Close en was te zien op de livestreaming van het evenement.

Dit jaar tekenden enkel de groepen van de Meyboom, met name de Gezellen van Sint-Laurentius, de Buumdroegers, de Poependrogers, de Fanfare en de Gardevils, present tekenen op de planting, en konden enkel genodigden het folkloristische moment bijwonen.

Overwinning op Leuven

De legende van de Meyboom gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende verhalen waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Zeker is wel dat de Brusselaars wonnen en dit vierden met het planten van een vreugdeboom. Nog volgens de traditie moeten de Brusselaars de boom elk jaar op 9 augustus voor 17 uur planten. Anders krijgt Leuven de Meyboom.

Normaal zijn er elk jaar enkele honderden toeschouwers aanwezig voor de boomplanting, maar omwille van de corona-epidemie zijn grote evenementen nog steeds niet toegelaten. Er werd dan ook gekozen voor een boomplanting zonder publiek en met beperkte festiviteiten. Ook was de keuze gevallen op een kleinere en makkelijk draagbare boom.

Stoet van ommegang

Alles was wel te volgen via een livestreaming op Facebook. Eregast op de Meyboomplanting was de stoet van de Ommegang, die dit jaar werd erkend als Unesco-werelderfgoed, maar zelf niet kon doorgaan.

In Leuven wordt zondagnamiddag ook nog de 47ste Meyboom geplant, door de vzw Mannen van 1979. Ook dat evenement vindt door de coronacrisis in mineur plaats. Op de Grote Markt is maar plaats voor 200 toeschouwers die zich vooraf moesten inschrijven. Even voor 17 uur wordt de Meyboom geplant, opgeluisterd door volksdansgroepen 't Havermeuleke en Reuzegom. De locatie moet om 17.45 uur ontruimd worden. Er is dit jaar geen avondprogramma.

712de Meyboom geplant in Brussel

712de Meyboom geplant in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?