75 milieuactivisten van Extinction Rebellion opgepakt aan Pachecolaan

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 27 en zondag 28 juni 2020
Updated: 28-06-2020 - 09:00

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zaterdag protestacties gehouden op verschillende plaatsen in Brussel. De politie was daarbij in groten getale aanwezig. Alles verliep rustig, maar in de nasleep van de manifestatie werden toch 75 milieuactivisten opgepakt. Dat gebeurde aan de Pachecolaan, juist nadat een groot deel van de leden koers had gezet richting Wetstraat. Dat is een neutrale zone waar betogingen niet zijn toegelaten. In de loop van de avond werd iedereen wel weer vrijgelaten.

"We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis," zegt Pauline, woordvoerster van de actievoerders die hun protest startten aan de Beurs. "We komen uit een grote gezondheidscrisis en dit is het uitgelezen moment om even stil te staan en ons af te vragen waar we heen willen met onze wereld."

'Openbare ruimte terugclaimen'

"We moeten even pauzeren en nadenken over wat onze daadwerkelijke behoeften zijn voor de toekomst. Willen we terug naar een systeem gebaseerd op fossiele brandstoffen, industriële landbouw, uitbuiting van mensen en structureel racisme? Of willen toewerken naar een veerkrachtige maatschappij die de urgentie erkent van de verschillende crisissen die ons te wachten staan?"

"Op dit moment nemen de verschillende regeringen in ons land belangrijke beslissingen die de toekomst van onze maatschappij en onze wereld bepalen," gaat de woordvoerster verder. "Met onze actie willen we de openbare ruimte terugclaimen zodat burgers weer hun stem kunnen laten horen en hun eisen voor een veerkrachtige toekomst bij de machthebbers neerleggen."

'Resilience Tower'

De actievoerders herhaalden hun eisen om 16 uur aan de Nieuwstraat. De leden deelden daar flyers uit aan voorbijwandelende shoppers terwijl ze tot 416 telden, het huidige CO2-niveau in de atmosfeer. Net als aan de Beurs verliep dat allemaal zonder problemen. Wel werden na beide acties enkele banners en borden in beslag genomen.

Om 17 uur hield de organisatie een laatste stop aan de Financietoren. Daar wilde de groepering het woord 'Finance' op de muur voor het gebouw vervangen door 'Resilience'. Eerder deze week hadden ze daar de metalen letters van het woord 'Finance' al verwijderd.

"We willen dat onze regeringen focussen op het bouwen van een veerkrachtige samenleving die beter voorbereid is op de crisissen die ons nog te wachten staan", is de uitleg achter het initiatief. Maar de politie stond niet toe dat de nieuwe letters op de gevel werden aangebracht.

Politie sluit actievoerders in...

De politie liet tijdens de acties nooit uitschijnen het protest vroegtijdig stop te zullen zetten. Na de bijeenkomst aan de Financietoren, wilde een deel van de activisten zijn weg verderzetten richting Wetstraat. Zij werden daarop vrijwel meteen tegengehouden door de politie. De Wetstraat is namelijk een neutrale zone waar betogingen niet toegelaten zijn.

De protesteerders trokken daarop naar de Pachecolaan. Daar gingen ze op de grond zitten en herhaalden ze nogmaals hun boodschap. Agenten namen vervolgens de beslissing om de actievoerders en een aantal journalisten in te sluiten.

... en pakt 60-tal mensen op

De organisatoren van de betoging onderhandelden geruime tijd met de politie om te zien wat mogelijk is. De actievoerders kregen de keuze om ofwel hun identiteit te laten noteren en hun protestmateriaal achter te laten om vervolgens te kunnen vertrekken, of te blijven en opgepakt te worden.

Een groot deel van de betogers koos voor de eerste optie en werd druppelsgewijs uit de omsingeling gelaten, maar 75 activisten kozen ervoor om zich te laten arresteren. Zij werden in de loop van de avond wel weer vrijgelaten.

Bekijk hieronder de beelden van de arrestaties:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?