80-tal jongeren voert actie tegen terrassen op Sint-Katelijne

© brusselnieuws.be
22/07/2015

Een 80-tal mensen heeft dinsdagavond actie gevoerd tegen de nieuwe terrassen op het Sint-Katelijneplein. Ze protesteerden tegen het inpalmen van publieke ruimte door de restaurants.

Sinds half juli staan op het Sint-Katelijneplein nieuwe terrassen voor de plaatselijke horeca, die een aanzienlijk deel van de plaats innemen. Schepen Marion Lemesre (MR) wou zo een einde maken aan het 'niemandsland' voor de kerk.

Het plein wordt echter volgens actievoerders sinds jaar en dag gebruikt door jongeren om te verzamelen en te ontspannen. “Als scholieren kwamen wij hier om onze boterhammen op te eten, later om een pintje te drinken”, zegt actievoerder Niels Coppens. “Er zijn op het plein allerlei dingen ontstaan, van collectieven tot hiphop-groepen.”

Met hun actie willen de jongeren tonen dat het om een publiek plein gaat. “Wij mogen hier ook zitten”, zegt Coppens. “Nu hebben we het gevoel dat we verjaagd worden. Het klopt dat jongeren wel eens voor overlast zorgen, maar we laten het plein wel leven."

De actievoerders zijn vooral verbolgen dat de terrassen er zonder overleg zijn gekomen. “We vermoeden dat de stad vooral wil investeren in mensen die consumeren”, zegt Coppens. “De rest wordt weggeduwd.”

Dat de banken op het plein zouden verdwijnen past volgens de actievoerders in die strategie. “Die worden nu al gebruikt door de restaurants om hun bestek te sorteren”, zegt Coppens.

Tijdens de actie kwam het tot een opstootje met een ober van een van de restaurants. Volgens de actievoerders kwam de politie ter plaatse, maar dat wordt ontkend door de zone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni