8.825 euro schadevergoeding voor ontslagen gevangenisleraar

Luk Vervaet in een eerder interview bij BRUZZ: "Je moet jongeren graag zien, je moet ze niet als vijand beschouwen. Wij hebben ze toch maar in een wereld gedropt die wij gemaakt hebben." (archiefbeeld)

De Belgische staat moet voormalige gevangenisleraar Nederlands Luk Vervaet ruim 8.000 euro schadevergoeding betalen. Hij kreeg in 2009 een toegangsverbod uit veiligheidsoverwegingen, maar ging daartegen in beroep.

Even terug naar 2009. Luk Vervaet, een leraar Nederlands in verschillende gevangenissen, mocht van de ene dag op de andere zijn werkplek niet meer binnen. Hij kreeg een toegangsverbod 'uit veiligheidsoverwegingen', klonk het toen. 

Vervaet, die zich op een weblog kritisch had getoond tegenover het Belgische gevangenisbeleid en tegenover Israël in het Palestijnse conflict, zag er een politieke motivatie in en stapte naar de rechtbank. Hij eiste een morele en materiële schadevergoeding.

Bijna tien jaar later geeft het hof van beroep hem (gedeeltelijk) gelijk. De Belgische staat moet Vervaet 3.825 euro materiële en 5.000 morele schadevergoeding betalen. Vervaet had zelf resepctievelijk 3.825 euro en 40.000 euro geëist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?