| Klein Kasteeltje is momenteel het aanmeldpunt voor iedereen die in België asiel wil aanvragen.

Aantal asielaanvragen uit El Salvador stijgt aanzienlijk

HD
© BRUZZ
13/11/2019
Updated: 13/11/2019 17.01u

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) heeft dinsdag zijn maandelijkse asielstatistieken gepubliceerd. Opvallende stijger in de top tien van voornaamste landen van herkomst: El Salvador. Tot nu toe vroegen er in 2019 1.006 mensen asiel aan uit El Salvador. In 2018 waren dat er slechts 230.

Volgens Dirk Van den Bulck, hoofd van het CGVS, is die stijging niet zo opmerkelijk. “In heel Europa zien we een grote toename van het aantal asielaanvragen uit Latijns-Amerika, niet enkel uit El-Salvador." Van den Bulck wijst op stijgende cijfers van asielaanvragen van inwoners van Colombia, Venezuela of Bolivië.

Maar België zit in 2019 bij de populairste Europese landen voor asielaanvragen uit El Salvador, samen met Spanje en Italië. “De stijging in België van aanvragen uit El Salvador is waarschijnlijk te wijten aan de aanwezigheid van een sterke gemeenschap hier in België. Zo zie je dat mensen uit Nicaragua bijvoorbeeld eerder naar het Verenigd Koninkrijk trekken om diezelfde reden.”

“In het begin van de stijging was de erkenningsgraad voor mensen uit El Salvador zeer hoog. In de toekomst zal dat waarschijnlijk verminderen. Onder andere, maar niet alleen, omdat we veel familieleden van erkende vluchtelingen krijgen die een aanvraag indienen. Zij waren niet zozeer persoonlijk betrokken bij de situatie waarvoor hun familielid op de vlucht sloeg.” (Lees verder onder grafiek)

Bendegeweld

Het bendegeweld in El Salvador loopt al jaren de spuigaten uit. Het land heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld en corruptie is er alomtegenwoordig. Een traditionele vluchtroute was naar de Verenigde Staten. Maar Van den Bulck is niet zeker dat de 'gesloten grenzen'-politiek van Trump de migratie heeft verlegd richting Europa: “Ik zie nog geen aanwijzigingen dat de migratie naar de VS aan het afnemen is. Bovendien trekken de meeste vluchtelingen in Latijns-Amerika nog steeds naar hun buurlanden in het zuiden.”

Salvadoranen, net als het merendeel van alle Latijns-Amerikaanse nationaliteiten, geraken wel relatief gemakkelijk in België: “Iedereen met een beetje geld en een paspoort kan naar hier komen, er is geen visumplicht voor de Schengenzone.” En ook dat is een factor voor het stijgen van het aantal aanvragen. Daar rijzen in de EU steeds meer vragen over, maar tot nu toe is er over een afschaffing van de visumvrijstelling geen akkoord op het Europese niveau.

Legerdienst in Eritrea

De rest van de top vijf in oktober bestaat uit oude getrouwen Afghanistan en Syrië, respectievelijk op 1 en 2. Met El Salvador op 3 wordt de top vijf vervolledigd door Eritrea en Irak.

“In Eritrea is de situatie de voorbije jaren weinig veranderd. Nog steeds, ondanks de kleine opening na het vredesakkoord met Ethiopië, worden mensen er gedwongen tot jarenlange legerdienst en zijn er veel schendingen van de mensenrechten. Maar als je geld hebt, en wil conformeren naar de wensen van het regime, is er een mogelijkheid voor Eritreeërs om terug te keren. En sommigen doen dat ook."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Asiel en Migratie, de migratiegolven naar brussel, migratie, CGVS, Dirk Van den Bulck, El Salvador

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni