Aantal besmettingen in Brussel stijgt met 26 procent

© PhotoNews
| Een covid-19-test in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

Hoewel het aantal besmettingen met het coronavirus op nationaal niveau licht daalt (vijf procent minder besmettingen dan een week eerder), blijft de situatie in Brussel zorgen baren. In de hoofdstad stijgt het aantal besmettingen met 26 procent in vergelijking met vorige week. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Elf Brusselse gemeenten zitten dinsdag boven de 'nieuwe' alarmdrempel van 50 wekelijkse besmettingen per 100.000 inwoners. De regionale verschillen in de coronabesmettingen blijven groot, zo blijkt uit de jongste weekgemiddelden van Sciensano. Brussel klokt af op een stijging met 26 procent, terwijl de provincie Antwerpen het aantal besmettingen met 33 procent ziet dalen. De gemiddelde stijging in Brussel is dinsdag wel wat beperkter dan een dag eerder.

Sint-Joost, Brussel-Stad en Sint-Agatha-Berchem tellen in het Brussels gewest het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners: de afgelopen zeven dagen telden de gemeenten er respectievelijk 98, 87 en 83 per 100.000. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano, dat de virusverspreiding op deze schaal voorstelt.

Acht gemeenten onder alarmdrempel

Ook Schaarbeek telde de afgelopen zeven dagen 83 besmettingen per 100.000 inwoners, Anderlecht 78 per 100.000 en Molenbeek 76 per 100.000. Ook Vorst (75), Sint-Gillis (68) en Jette (67) behoren tot de top tien van meest getroffen Brusselse gemeenten.

Acht gemeenten blijven voorlopig onder de alarmdrempel van 50 wekelijkse besmettingen per 100.000 inwoners, tegenover zes gisteren. Het gaat om Oudergem, Elsene, Etterbeek, Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Ganshoren.

Die laatste gemeente telde met slechts twaalf besmettingen per 100.000 inwoners de afgelopen zeven dagen het kleinste aantal besmettingen in Brussel.

De groei van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen op nationaal niveau was al enkele dagen wel aan het afnemen. Er waren, van 8 tot en met 14 augustus, per dag gemiddeld 532,6 besmettingen. Dat is een daling met 14 procent in vergelijking met de week daarvoor.

Meer hospitalisaties

Tegelijkertijd kent het aantal hospitalisaties en overlijdens wel een stijging. Voor het aantal overlijdens gaat het om een verdubbeling, naar gemiddeld 8,6 per dag. Wat betreft de hospitalisaties is er een stijging met net geen kwart. Ons land komt nu uit op gemiddeld 33,1 hospitalisaties per dag.

Het virus maakte intussen in ons land al 9.944 doden. In totaal waren er 78.534 besmettingen.

Maandag lagen er 339 COVID-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, 3 meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 90 op intensive care (+4), van wie er 48 beademd worden (-3).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?