Aantal diefstallen in auto’s gehalveerd

© Ivan Put

Dinsdag berichtten we over een jonge vrouw die Brussel ontvluchtte na een reeks van auto-inbraken. Haar ervaring blijkt tegen de algemene trend in te gaan. Sinds 2010 halveerde het aantal aangiftes van inbraak in wagens in het gewest. Ook het aantal (aangiftes van) diefstallen van auto’s en vandalisme aan wagens nam af.

Dinsdag las u hier het verhaal van Janna. De Brusselse vrouw getuigde over de verschillende auto-inbraken waar ze de voorbije maanden slachtoffer van werd. De situatie werd zo erg dat ze Brussel dan maar wil verlaten.

Een duik in de cijfers toont dat het aantal aangiftes van diefstallen in auto’s nochtans afneemt. Dat is zo in het hele Brusselse gewest en ook in de belangrijkste politiezones. In heel het gewest werden in 2010 nog 26.741 diefstallen in auto’s genoteerd. Anno 2018 was dat aantal al gedaald tot 11.644. Dat blijkt uit de statistieken van de federale politie.

Dezelfde trend geldt voor de grootste zones: Brussel Hoofdstad Elsene, Brussel West, Brussel Noord en Brussel Zuid. Ook het vandalisme aan voertuigen duikt steeds minder op in de politiestatistieken. In 2010 waren er nog 7.363 gevallen. Acht jaar later telde de politie er nog 4.456.

"De voorbije jaren reageerde het parket sneller op dat soort inbreuken dan voordien," weet Denis Goeman van het Brussels parket. "Verdachten die op heterdaad betrapt worden, krijgen meteen een dagvaarding om kort daarna al voor de rechter te verschijnen. Dat helpt wellicht om een gevoel van straffeloosheid tegen te gaan."

Niet enkel het aantal diefstallen in auto’s nam trouwens af. Er werden ook steeds minder volledige auto’s ontvreemd. In 2010 verdwenen nog 2.455 wagens, vorig jaar waren dat er nog 1.388.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?