Autodieven verjagen Brusselse uit Kaaienwijk: 'Maat is vol'

Updated: 24-09-2019 - 16:15

Deze video plaatste Janna S. op 20 september op Facebook.

Janna S. is het kotsbeu. In twee maanden tijd sloegen autodieven twee keer de ruiten van haar wagen aan gort in de omgeving van haar nieuwe woonst in de Kaaienwijk. Bij een derde inbraak werden de autoramen gespaard. De twintiger, die haar hele leven in Brussel doorbracht, geeft de hoop op een veilige hoofdstad op. "Voor mij is de maat vol, ik trek binnen het jaar weg uit Brussel."

Janna omschrijft zichzelf als iemand die door en door van het kleurrijke Brussel houdt. Maar de voorbije maanden slijt die liefde. Frustratie en woede borrelen op, ingegeven door onmacht. Aan haar nieuwe woning vlakbij de KVS terroriseren autodieven de Kaaienwijk. In twee maanden tijd was Janna drie keer het slachtoffer, twee keer sloegen ze de ramen van haar BMW in.

20190924_autoruit_ingeslagen_Janna
Twee keer op drie auto-inbraken sloegen dieven de ruit in.

"De eerste keer zaten er overal bloedsporen: op de zetels, op mijn sjaal en op visitekaartjes die in de auto lagen. De daders hadden gerookt in mijn auto. Wellicht het werk van een junkie. Ik was daar echt kapot van", getuigt Janna bij BRUZZ. "Ik ben dan met een vers bloedstaaltje meteen naar de politie gestapt. Maar daar lachten ze me bijna uit: 'wij zijn de FBI niet'."

De tweede inbraak gebeurde een week na de eerste. "Ik had mijn wagen teruggehaald uit de garage. Toen ik daags nadien naar mijn werk wilde vertrekken, trof ik opnieuw ingeslagen ruiten aan. Dat gaf een enorme mentale klap, die veel erger is dan materiële schade. Ik leef sindsdien voortdurend in angst en stress. Voor mij is het genoeg: binnen het jaar wil ik verhuizen. Jammer, want we hebben net gekocht."

Vooral het gevoel van hulpeloosheid en onmacht stuit de Brusselse tegen de borst. "Bij elke aangifte die ik doe, krijg ik hetzelfde antwoord: 'Wat had je verwacht, je woont in Brussel'. Ook de buren schrikken er niet meer van. Iemand die een autoruit inslaat, dat is hier doodnormaal. We zijn met z'n allen slachtoffer. Maar ik kan daar niet mee leven."

Ook fiets is niet veilig

Janna dacht nog even haar wagen in een garagebox te zetten en over te schakelen op de fiets. "Maar op autoloze zondag merkte ik dat ze geprobeerd hebben mijn ketting door te zagen. Komt er nog bij dat we toen we hier pas woonden, meteen aangevallen werden door een groepje jongeren. Neen, ik ben het echt beu."

Volgens de Brusselse hebben politie en politici boter op het hoofd. "Ik ben een belastingbetaler, die in ruil voor die belastingen op een veilige manier in Brussel wil leven. Dat is het allerminste wat ik van de overheid mag verwachten. Jullie laten mij en vele anderen in de steek. Dit is Brussel, dit is de Handelskaai. Een prachtig stukje hoofdstad. Doe iets."

100 feiten

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene zegt dat er dit jaar al 100 feiten waren in de wijk van diefstal of vandalisme in of aan auto's. Vorig jaar waren dat er zelfs 121. De politie raadt aan om geen zichtbare voorwerpen van waarde in de wagen achter te laten.

De woordvoerster benadrukt nog dat de anti-overvalbrigade wel degelijk alert is voor het fenomeen en er ook extra aandacht is voor wijken waar er meer wordt ingebroken. "We betrapten ook al verschillende daders op heterdaad."

De politie raadt ook nog aan om zeker klacht in te dienen, zodat een onderzoek kan gestart worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?