Aantal jongeren bij OCMW bijna verdubbeld

© Saskia Vanderstichele

Het aantal jonge Brusselaars (18-24 jaar) dat ingeschreven is bij het OCMW, is op tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dat schrijft La Dernière Heure. Waar Brussel in 2008 nog 7.285 jongeren telde die van een leefloon moesten leven, waren dat er 13.553 in 2018.

De Brusselse jongerenwerkloosheid daalt al zes jaar ononderbroken, liet Actiris op dinsdag nog weten. Dat is goed nieuws, al vertellen die cijfers niet het hele verhaal.

Volgens de laatste cijfers van het Observatoire de la Santé et du Social (OSS) is op dit ogenblik immers ongeveer 13,2 procent van alle jonge Brusselaars ingeschreven bij het OCMW. Dat aantal is op tien jaar tijd bijna verdubbeld, schrijft La Dernière Heure. “Waar in 2008 nog 7.285 jongeren van een leefloon moesten leven, waren dat er 13.553 in 2018,” klinkt het.

Daarvan is niet iedereen op zoek naar werk: een deel van die jongeren is nog aan het studeren. Niettemin wijst Marion Englert, wetenschappelijk medewerkster bij het OSS, op de sterke stijging. “De groei van het aantal jongeren bij het OCMW is sterker dan in andere leeftijdsgroepen.”

“Die toename is te wijten aan verschillende hervormingen in de toegang tot werkloosheidsuitkeringen, en vooral tot inschakelingsuitkeringen,” aldus Englert. “De voorwaarden om aanspraak te maken op deze uitkeringen zijn verstrengd, en werden beperkt in de tijd. Dat leidt ertoe dat meer en meer mensen hun toevlucht moeten zoeken tot het OCMW.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?