Aantal telefoontjes contact tracers daalt verder, Brussel start bewustmakingscampagne

© PhotoNews
| Contacttracers helpen de besmettingen met het coronavirus in kaart te brengen.

Tussen 27 mei en 3 juni werden door de Brusselse contact tracers 211 mensen die in contact waren geweest met een covid-positief persoon opgebeld. Dat is nog minder dan voorgaande weken. Het Brussels Gewest wil de deelname van de bevolking aan het contactonderzoek verbeteren via een bewustwordingscampagne.

Het contactonderzoek, een belangrijk onderdeel van de exitstrategie uit de beperkende coronamaatregelen, verloopt in heel het land stroever dan verwacht. Er kunnen veel minder mensen gecontacteerd worden omdat het virus over zijn piek heen is, maar ook omdat de Belg maar moeizaam zijn nauwste contacten vrijgeeft. Het systeem van contact tracing, dat door ieder gewest individueel wordt uitgevoerd, kampt ook met veel kinderziektes.

"Het callcenter belt dragers van het coronavirus op om samen met hen een lijst op te stellen van alle personen met wie zij de dagen voordien contact hadden en die dus mogelijk besmet zijn," legt de GGC de werking van het contactcenter uit. "We merken echter dat de personen die het center met succes kon bereiken, spontaan slechts twee contacten vermelden. Dit aantal stemt overeen met wat we in het hele land zien. Het is evenwel te laag om de verspreiding van het virus bij de bevolking te stoppen en om de dreiging van een tweede golf af te wenden."

Het callcenter van het Brussels Gewest nam tussen 27 mei en 3 juni contact op met 211 personen, goed voor gemiddeld 35 oproepen per dag. De medewerkers op het terrein deden op hun beurt 32 huisbezoeken, oftewel gemiddeld 5 bezoeken per dag.

Bewustmakingscampagne

Om de werking van het contactonderzoek te verbeteren, zal het Brussels Gewest een bewustmakingscampagne opstarten. Het Gewest wil de actieve deelname van de bevolking verbeteren. De campagne zal in het bijzonder focussen op kwetsbare bevolkingsgroepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?