'Abrini was in Brussel tijdens aanslagen Parijs'

Mohamed Abrini, die twee dagen voor de aanslagen in Parijs geïdentificeerd werd in het gezelschap van Salah Abdeslam en gezocht wordt door de Belgische justitie, bevond zich op 13 november, de dag van de aanslagen, in Brussel. Dat zegt de familie van de man.

De 30-jarige Belgische Marokkaan werd op 11 november rond 19 uur samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation in Ressons, ten noorden van Parijs, aan het stuur van de Clio die twee dagen later gebruikt werd bij de aanslagen. "Ik heb hem de 13e persoonlijk hier gezien om 17 uur", zegt een van zijn broers, in het huis van de familie in Molenbeek.

"Om 20.15 uur had hij een afspraak met zijn toekomstige vrouw voor de ondertekening van het huurcontract van een appartement, en ze hebben de sleutels gekregen", voegde hij daar aan toe. Sindsdien hebben zijn moeder en broer niets meer van hem gehoord.

Abrini staat, net als Abdelhamid Abaaoud en Brahim en Salah Abdeslam, op een lijst van 85 geradicaliseerden die door de Belgische inlichtingendiensten werd overgemaakt aan de gemeente Molenbeek. Zijn moeder en broer zeggen dat ze niets weten van een eventuele reis naar Syrië.

Tussen verschillende celstraffen voor kleine vergrijpen in leefde Abrini nog bij zijn ouders. Zijn moeder legde uit dat "hij soms zijn geloof beleed en het soms liet vallen". Hij heeft het nooit gehad over een vertrek naar Syrië of het vervoegen van terreurbeweging IS, verzekert de vrouw. Een van Mohamed Abrini's broers, Souleymane, is echter "vijftien maanden geleden" omgekomen in Syrië, waar hij IS vervoegde zonder zijn familie te waarschuwen, aldus nog de vrouw.

Salah Abdeslam woonde vlakbij de familie. "Ze waren jeugdvrienden", zegt de moeder van Abrini. "Maar ze waren niet altijd samen", voegt zijn broer daar nog aan toe.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?