Acht begeleiders in quarantaine bij kinderdagverblijf Nieuw Kinderland

© Elke Van Oost
| Omdat zij en haar partner soms laat moeten werken, haalt een nanny Fleurs kinderen twee dagen per week op aan de crèche.

In kinderdagverblijf Nieuw Kinderland in de Marollen zijn acht begeleiders in quarantaine door het coronavirus. Vaak is er geen vervanging, maar toch gaat het werk gewoon door. “Het is een knelpuntberoep, dus we hebben geen voorraad vervangers.”

In het kinderdagverblijf Nieuw Kinderland in de Marollen zitten acht begeleiders in quarantaine. In het netwerk van de scholengroep Brussel, de grootste aanbieder van kinderopvang, zijn drie op de 31 locaties gesloten wegens quarantaine. Als een medewerker positief test, gaat het hele kinderdagverblijf een week in quarantaine. Als het in de privésfeer gebeurt, gaat alleen de kinderbegeleider in quarantaine.

Vanuit Kind en Gezin is een draaiboek uitgewerkt met voorschriften over de bubbels van kinderen en hun begeleiders. Op die manier moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat er veel mensen tegelijk in quarantaine gaan. “Het is een knelpuntenberoep, dus vervanging is heel moeilijk,” zegt Sabine Winters, directeur van de Scholengroep Brussel. “De werkdruk is dus hoog voor de kinderbegeleiders die wel aanwezig zijn.”

De situatie van de eerste golf is een wereld van verschil. Toen stonden kinderbegeleiders wel stand-by, maar dit keer draait de kinderopvang op volle toeren. De situatie vraagt volgens Annelies Gryffroy, coördinator van Samenwerken aan Kinderopvang Brussel, een grote flexibiliteit voor alle betrokkenen en werknemers die verlof moeten intrekken om in te springen voor een collega. “Ze verdienen een stevige pluim, want ze leveren fantastisch werk maar krijgen te weinig erkenning.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?