24 februari 2023: het tentenkamp van asielzoekers op en langs de brug aan het kanaal en het Klein Kasteeltje.

Achterblijvers tentenkamp palmen Allee du Kaai in

MVDH
© BRUZZ
07/03/2023

Na de ontruiming van het tentenkamp aan het Klein Kasteeltje blijven zo'n 50 asielzoekers en migranten zonder onderdak achter. Zij werden door vrijwilligers dinsdagavond begeleid naar een leegstaand pand op de Havenlaan, waar tot voor kort Allee du Kaai gevestigd was.

"De 50 achterblijvers zouden niet op de lijst van de gemeente Molenbeek staan en waren tijdens de ontruiming niet aanwezig", zegt een vrijwilliger van het burgercollectief dat eerder ook al de asielzoekers in het kraakpand in de Paleizenstraat ondersteunde en later die aan het kanaal. De gemeente weigert nu om hen alsnog opvang te bieden zonder garantie dat de migranten in kwestie effectief deel uitmaakten van het tentenkamp.

De vrijwilligers van het burgercollectief willen nu de asielzoekers onderbrengen in het verlaten gebouw van Allee du Kaai, aan de Havenlaan nummer 53. “Op die manier kunnen we deze mensen, wier spullen allemaal tijdens de ontruiming zijn vernietigd, tenminste nog een dak boven het hoofd bieden in deze vrieskou", klinkt het. "Via sociale media zamelen we onder meer dekens in. Toch is dit maar een tijdelijke oplossing. Er is hier ook geen water en geen stroom."

Het burgercollectief is aan het onderhandelen met de gemeente Molenbeek over het lot van de achterblijvers. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) stemde wel al in om een deel van hen morgen op te nemen bij de andere asielzoekers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni