Actie aan Delhaize draait uit op spanningen met politie

© BRUZZ
17/06/2023

Tijdens een actie van werknemers en een steuncollectief aan Delhaize Flagey in de de Henninstraat in Elsene kwam het tot een confrontatie met de politie. De actievoerders noemen het een "aanval" op het recht om te demonstreren.

Zo'n honderd actievoerders waren zaterdag aanwezig op de actie voor Delhaize Flagey. Toen een vrachtwagen aan de winkel toekwam voor een levering gingen de actievoerders voor de camion staan, waarop de politie is tussengekomen om die toch door te laten, vertelt actievoerder Thomas Englert van het solidariteitscomité dat meestaakte met de werknemers.

"De politie heeft spontaan de arbeiders teruggeduwd om de camion binnen te laten, waardoor er spanningen ontstonden. De werknemers waren gechoqueerd en hebben de gemeente en de burgemeester op de hoogte gesteld."

Omdat de burgemeester afwezig was kwam schepen Audrey Lhoest ter plaatse die vaststelde dat het sociaal protest mocht blijven doorgaan.

"De ordonnantie die werknemers verbiedt om Delhaize-winkels te sluiten is gisteren verlopen," vertelt vakbondsafgevaardigde Arnaud Dereume (CNE). "De politie mag ons dus niet zomaar wegsturen, dat mag trouwens alleen een gerechtsdeurwaarder."

De actievoerders hekelen het politieoptreden. "Er is geen reden voor de politie om een vreedzaam protest te onderbreken," aldus Englert. "Het is een directe aanval op het recht van de werknemer om zijn ongenoegen te uiten. Dit is niet normaal," zegt ook Dereume.

Langdurig conflict

In maart had de directie van de supermarktketen aangekondigd de 128 winkels in eigen beheer te willen verzelfstandigen. Het sociaal overleg zit muurvast.

Het steuncollectief dat de protestactie organiseert, wil klanten en personeel van de supermarktketen samenbrengen en roept op tot een langdurige boycot van Delhaize "tot het sociaal conflict is opgelost in het voordeel van de werknemers".

"Sinds 7 maart 2023 trachten de werknemers van Delhaize gehoord te worden. We willen dat de arbeidsrechten gerespecteerd worden en strijden tegen de franchisering van de retailsector. Die franchisering tast de sociale rechten van werknemers aan", zeiden de actievoerders aan Delhaize Flagey. "Daarom verlenen we onze steun aan alle Delhaiziens in staking."

ece1198b-whatsappimage2023-06-17at135006blurr.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni