Actie aan Delhaize Hankar om stakers te steunen: 'Ga elders winkelen'

CD
© BRUZZ
12/08/2023
Updated: 12/08/2023 15.15u

Aan Delhaize Hankar in Oudergem staan tientallen actievoerders. Ze proberen mensen te overtuigen om geen boodschappen te doen in de supermarkt, en zo Delhaize te boycotten.

Het sociaal conflict bij Delhaize is nu al maanden aan de gang. De supermarktketen kondigde in maart aan dat het zijn 128 winkels in eigen beheer wil afstaan aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden verzetten zich daartegen en voerden herhaaldelijk actie. Ook externe actiegroepen roepen op om Delhaize te boycotten.

"Dit is onze zevende actie", zegt Matthis lid van het steuncomité voor Delhaize-werknemers die momenteel staken tegen de beslissing om de winkels te franchisen. "De beslissing van Delhaize zorgt voor een aanzienlijke druk op de arbeidsomstandigheden en het loon, dus de arbeiders staken. Maar het management heeft de winkels gedwongen te heropenen, dus de arbeiders vragen de klanten, en wij steunen hen in dit verzoek, om de keten te boycotten totdat het conflict voorbij is."

Het steuncomité ging vandaag ook al langs bij Delhaize Boondael. "Beide filialen zijn twee van de eerste vijftien winkels die naar verwachting in de komende maanden in franchise gaan", legt Matthis uit. "Met deze acties willen we klanten overtuigen om elders te winkelen. Tegelijkertijd willen we duidelijk maken aan de mensen die deze winkels willen kopen dat we ze gaan blijven boycotten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie