Actie voor snellere invoering Fiets-GEN

© Bianca Debaets / Twitter

Met een ontbijt langs het kanaal en een fietstocht willen verschillende verenigingen de politiek aansporen om vaart te zetten achter het Fiets-GEN.

Het Fiets-Gen werd tweeënhalf jaar geleden gelanceerd, maar bestaat tot nu toe voornamelijk op papier, zo zegt de Fietsersbond. Een van de hoofdroutes, die langs het kanaal, is bijvoorbeeld nog niet volledig voltooid.

Daarom verzamelde een groep Brusselse en Vlaamse fietsers donderdagmorgen langs het kanaal voor ontbijt op de gewestgrens. De actie is een initiatief van Bral, de Fietsersbond, GRACQ, Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei en Grenzeloze Schelde.

“Het Vlaams en Brussels Gewest moeten dringend het heft in handen nemen. Ze moeten samen de coördinatie op zich nemen en de neuzen van alle betrokken gemeenten in dezelfde richting zetten”, klinkt het.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wil in ieder geval werk maken van de zaak. “We hebben een fietsplan en daar gaan we tijdens de rest van de legislatuur werk van maken”, zegt hij. Smet belooft onder meer om werk te maken van het Sainctelettekruispunt, een van de missing links aan de kanaalroute. “Wat dat is vandaag een ramp voor fietsers”, klinkt het.

Smet wordt bijgetreden door zijn collega-staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). “Er moeten meer fietspaden komen, ook om de veiligheid te verbeteren”, zegt ze. “Er zijn meer fietsers, maar we zien ook meer ongevallen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?