Actiedag aan bezette Brusselse Begijnhofkerk voor regularisatie

© Belga

Aan de Brusselse Begijnhofkerk hebben de mensen zonder papieren die de kerk al vijf weken bezet houden samen met sympathisanten een actiedag gehouden. De hele namiddag waren er optredens van muziek- en dansgroepen en konden bezoekers in gesprek gaan met de mensen zonder papieren. De actiedag werd afgesloten met een mensenketting rond de kerk.

Ongeveer 120 mensen bezetten de Begijnhofkerk sinds eind januari. De sans-papiers strijden al verschillende jaren voor het recht op werk en vragen dat zij ingezet worden in knelpuntberoepen en andere sectoren waar het moeilijk is om jobs ingevuld te krijgen. Dat is namelijk nodig om te voldoen aan de voorwaarden van de regularisatie op grond van werk. De lockdown maakt werken echter bijna onmogelijk en dus voelen de mensen zonder papieren zich helemaal vergeten.

Na eerdere acties gericht aan onder meer Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zijn ze het naar eigen zeggen beu niet gehoord te worden, en willen ze met de bezetting de druk verder opdrijven.

'Onafhankelijke commissie'

"We pleiten voor een regularisatie op basis van duidelijke en objectieve criteria", zegt Riet Dhont. "Nu heerst er willekeur en weet niemand op basis waarvan mensen al of niet geregulariseerd kunnen worden. Staatssecretaris Mahdi zegt altijd maar dat hij geen collectieve regularisatie wil maar daar gaat het niet om. Er is ook nooit een collectieve regularisatie geweest."

"De vorige regularisaties zijn altijd gebeurd op basis van individuele dossiers, maar wel op basis van duidelijke criteria, die opgenomen waren in een omzendbrief. Wat we nu willen, is geen omzendbrief maar een duidelijke, wettelijke basis, met een onafhankelijke commissie."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?