| Politiemensen ontruimen het pand.

Actiegroep hekelt uitzetting sans-papiers in Elsene zonder nieuwe opvang

JP , MVDH
© BRUZZ
06/04/2023

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene heeft zeven mensen zonder papieren uit een kraakpand gezet. De actiegroep 'Front tegen uithuiszettingen' ijvert voor herhuisvesting.

De zeven mensen in kwestie behoren tot een groep van mensen zonder papieren die in 2021 in hongerstaking gingen om hun politieke actie voor een transparanter regularisatiebeleid kracht bij te zetten.

De mensen die donderdag werden uitgezet, woonden eerst in een gebouw op het terrein van creatieve broedplaats See U, maar moesten daar vertrekken en kwamen terecht in het kraakpand in de Elizastraat in Elsene.

Het huis werd al snel onbewoonbaar verklaard, maar volgens de actiegroep 'Front tegen uithuiszettingen' werden in de tussentijd werken uitgevoerd waarna de situatie wel 'voldoende veilig' was. De beheerder van het gebouw zou druk hebben gezet op de gemeente om de ontruiming toch door te zetten met de onbewoonbaarheidsverklaring uit oktober.

In december deed de gemeente nog een voorstel tot herhuisvesting, maar dat appartement was volgens de actiegroep te klein. Het ging om tachtig vierkante meter voor destijds acht personen. De actiegroep hekelt dat de gemeente Elsene zeven mensen op straat zet zonder nieuwe verblijfplaats en spreekt van een "fiasco".

'Einde verhaal'

Burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) laat weten dat hij de groep heeft geprobeerd te steunen nadat het pand onbewoonbaar werd verklaard. "Een maand geleden hebben we gezegd welke aanpassingen nodig waren om het pand veilig te maken. Daarnaast heb ik andere voorstellen gedaan voor panden, maar daar zijn de bewoners niet op ingegaan."

Nu die opties niet zijn gelukt, is dit volgens de burgemeester het einde van het verhaal. Met een negatief veiligheidsadvies stelt hij zich kwetsbaar op als hij de tijdelijke bezetting door zou laten gaan: hij is verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt. Hij gaat ook niet in op de eis van het collectief om een andere woning te zoeken. "Er staan talloze families op de wachtlijst voor een woning."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni