| Hongerstaking op de ULB-campus

Ziekenwagens snellen naar Begijnhofkerk, ULB en VUB

Arnaud De Decker
© BRUZZ
19/07/2021
Updated: 19/07/2021 10.16u

Zondagavond zijn omstreeks 23u verschillende ziekenwagens naar de drie locaties gesneld die door sans-papiers worden bezet. De beslissing zou genomen zijn na overleg tussen de federale regering en de betrokken burgemeesters.

Aan de Begijnhofkerk en de campussen van de ULB en VUB, waar 475 mensen verblijven, zijn gisteravond omstreeks 23u 'tientallen' ziekenwagens gesignaleerd. Dat zegt Michel Genet, algemeen directeur van Dokters van de Wereld. "De actie was totaal onverwacht en kwam vrij agressief over. Niemand was op de hoogte."

"De hulpdiensten werden vermoedelijk opgetrommeld door Frank Vandenbroucke (Vooruit), of zelfs premier Alexander De Croo (Open VLD), om te laten zien dat ze begaan zijn met het lot van de sans-papiers."

Uit goede bron kon worden vernomen dat de beslissing is genomen na overleg tussen de federale regering en de betrokken burgemeesters, nadat een medisch rapport van het Rode Kruis was opgemaakt. Drie MUG-teams zijn op hetzelfde moment uitgezonden naar de drie sites waar de hongerstakers verblijven, bevestigt men bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Het ging erom "een medische check-up te doen bij wie dat wenste".

Hoewel de fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers intussen pijlsnel achteruit gaat, was niemand bereid om mee te gaan met de hulpdiensten. "De stakers zijn niet bereid om op zo'n manier de actie, die al weken duurt, te beëindigen", zegt Genet.

Er zijn de voorbije dagen verschillende suïcidepogingen geweest, en bij enkele actievoerders die vrijdag ook een dorststaking begonnen zijn, beginnen de nieren het te begeven. "Maar ze weigeren op te geven voor er een oplossing is voor iedereen", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni