'Gezondheid hongerstakers pijlsnel achteruit'

© Kevin Van den Panhuyzen

De fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en op de campussen de VUB en de ULB gaat pijlsnel achteruit. Dat meldt Dokters van de Wereld, dat de hongerstakers opvolgt. Er zijn de voorbije dagen verschillende suïcidepogingen geweest, en bij enkele actievoerders die ook een dorststaking begonnen zijn, beginnen de nieren het te begeven. "Maar ze weigeren op te geven voor er een oplossing is voor iedereen", klinkt het.

Sinds 23 mei houden meer dan 400 mensen zonder papieren een hongerstaking als laatste strohalm op een collectieve regularisatie. Vrijdag zijn enkele van hen ook begonnen met een dorststaking en weigeren ze nog iets te drinken.

"Zij zijn er zeer erg aan toe", zegt Sarah Melsens van Dokters van de Wereld. "Ze waren al verzwakt en nu krijgen hun nieren het extra zwaar te verduren door die dorststaking. Een aantal is al gehospitaliseerd en een veertiger, die al 13 kilo verloren was, is ook geopereerd aan de lever en de nieren."

Ook de mentale toestand van de hongerstakers is bijzonder zorgwekkend, gaat Sarah Melsens verder: "Ze lijden aan concentratiestoornissen en verschillende van hen zijn zeer labiel, ze kunnen van momenten van intens verdriet met huilbuien plots overslaan naar agressieve buien. We hebben ook al verschillende suïcidepogingen gehad, iemand die een overdosis pijnmedicatie had ingenomen en mensen die scheermesjes inslikten."

Dokters van de Wereld hoopt dat er de komende dagen vanuit de politiek een opening wordt gemaakt die het einde van de hongerstaking kan betekenen.

"Voorlopig wordt er niets anders voorgesteld dan de zogenaamde 9bis-procedure, een humanitaire regularisatie die op individuele basis recht geeft op een verblijf van meer dan drie maanden. Maar de stakers willen geen individuele oplossing, ze willen een oplossing voor iedereen. Als er niets beweegt, vrezen we dat een harde kern echt doorgaat tot het einde."

Wie met vragen zit over zelfdoding kan surfen naar www.zelfmoord1813.be of bellen naar 1813.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?