Mahdi stuurt medische begeleiding naar hongerstakers: 'Vermijden dat iemand sterft'

Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie
© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
Updated: 18-07-2021 - 20:01

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CDV) laat weten de dienst Vreemdelingenzaken op zijn vraag de hongerstakers heeft opgezocht voor een medische evaluatie. Over een verplichte ziekenhuisopname spreekt Mahdi zich niet uit. Volgens Dokters van de Wereld verslechtert zowel de fysieke als mentale toestand van de actievoerders, waarvan sommigen een dorststaking begonnen.

Vrijdag kondigden de hongerstakers aan dat een aantal onder hen nu ook is overgegaan tot een dorststaking. Dokters van de Wereld laat weten dat de gezondheidstoestand snel achteruit gaat en het ook mentaal niet goed gaat met veel actievoerders, met verschillende zelfmoordpogingen tot gevolg.

De bevoegde staatssecretaris van zijn kant dat de topman van DVZ de volgende dag met medische begeleiding ter plaatse is gegaan, op zijn vraag. “Bedoeling was om ter plekke met mensen te spreken en de toestand te evalueren," klinkt het in een communiqué. "De evaluatie van de medische toestand is belangrijk, omdat we absoluut willen voorkomen dat iemand sterft.”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelde dit weekend nog dat de Brusselse burgemeester de hongerstakers verplicht zou moeten laten opnemen in het ziekenhuis. Of Mahdi daar ook voorstander van is, wou zijn woordvoerster zondagavond niet zeggen. “We doen daar geen uitspraken over.”

Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Nog volgens Mahdi zijn er ondertussen ‘enkele mensen langs geweest in de neutrale zone nabij de Begijnhofkerk, waar hongerstakers of hun naasten zich kunnen informeren over hun individuele dossier.

Mahdi noemt dat een moedige keuze. “We krijgen signalen dat de groepsdruk op bepaalde sites dermate hoog is, dat ik me daar zeker zorgen om maak. Toch blijven we hopen dat mensen hun dossier individueel willen behandelen, want een collectieve oplossing of bepaalde toegevingen doen voor de hongerstakers kunnen we niet. Anders krijg je morgen hongerstakingen in alle kerken van het land.”

Deze zondag hadden de PS, Ecolo en Groen premier De Croo nog opgeroepen om het dossier naar zich toe te trekken. "Vanwege de hoogdringendheid van de situatie van de hongerstakende sans-papiers en de principiële blokkering door de staatssecretaris (Sammy Mahdi, red.), is het aan de eerste minister om de zaken onmiddellijk in handen te nemen," luidde het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?