© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Groen, PS en Ecolo vragen dat De Croo dossier sans-papiers overneemt

© Belga
18/07/2021

De voorzitters van Groen, PS en Ecolo, Meyrem Almaci, Paul Magnette en Jean-Marc Nollet, roepen premier Alexander De Croo op het dossier van de honger- en dorststakende sans-papiers in handen te nemen. Sinds 23 mei houdt een 400-tal mensen zonder papieren een hongerstaking in de Begijnhofkerk en op de campussen van VUB en ULB als laatste strohalm voor een collectieve regularisatie.

"De situatie van de honger- en dorststakers in Brussel gaat zienderogen achteruit", tweet Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Het overleg zit muurvast. Gezien de kritieke situatie vraagt Groen dat premier Alexander De Croo tussenkomt voor er slachtoffers vallen."

Ook PS-voorzitter Paul Magnette en het voorzittersduo van Ecolo, Jean-Marc Nollet en Rajae Maouanen, vragen De Croo op Twitter, met exact dezelfde bewoordingen, om in te grijpen. "Vanwege de hoogdringendheid van de situatie van de hongerstakende sans-papiers en de principiële blokkering door de staatssecretaris (Sammy Mahdi, red.), is het aan de eerste minister om de zaken onmiddellijk in handen te nemen", klinkt het.

"Er dreigt een tragedie, we kunnen niet toelaten dat de mogelijke oplossingen voor de crisis niet zo snel mogelijk worden uitgevoerd." Raoul Hedebouw, nationaal woordvoerder van de PTB, volgde een paar minuten later en deelde dezelfde tekst.

'Valse hoop'

CD&V-voorzitter Joachim Coens steunt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en wijst op de neutrale zones die Mahdi vrijdag heeft ingesteld. "Help de hongerstakers naar de mogelijkheden die er zijn: neutrale zones om dossier individueel te bekijken. Alle vertrouwen in de aanpak van Sammy Mahdi: menselijk én consequent. Medische hulp is beschikbaar, dossiers kunnen individueel besproken worden. Stop de hongerstaking."

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert spreekt van valse hoop. "De regering heeft alle mogelijke hulp geboden ad sans-papiers: medische hulp is beschikbaar, dossiers kunnen individueel besproken worden", klinkt het op Twitter. "Dat men doorzet met een levensgevaarlijke actie is niet de verantwoordelijkheid vd regering, maar van diegenen die valse hoop blijven bieden."

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez steunt het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). "Sammy Mahdi heeft volledige steun van @MR_officiel in zijn beleid", klinkt het. "Hij moet algemene steun van de regering krijgen. Hij respecteert het regeerakkoord en doet alles om menselijkheid te garanderen. Het is een menselijk drama, maar hongerstaking kan geen onderhandelingsmiddel zijn."

Dorststaking

De Unie van Sans-papiers voor Regularisatie (USPR) kondigde vrijdag aan dat een deel van de migranten zonder papieren die de Begijnhofkerk in Brussel en de gebouwen van de ULB en de VUB bezetten, na meer dan 56 dagen in hongerstaking te zijn gegaan, een dorststaking zijn begonnen. De USPR stelt zich ook vragen bij "het gebrek aan politieke wil om een redelijke en onderhandelde oplossing te vinden". Theo Francken (N-VA) ten slotte zegt in een reactie dat Mahdi gewoon de wet toepast. "Het zit er duidelijk weer bovenarms op binnen de regering."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie