Actieplan tegen racisme heeft veel voeten in de aarde

KH
© BRUZZ
18/12/2018

Een halfjaar voor de verkiezingen is het aangekondigde gewestelijke actieplan tegen racisme nog niet af. Tegen januari wil de regering het goedkeuren. Ook concrete maatregelen rond het deurbeleid van dancings zijn er nog niet.

Brussels parlementslid Bruno De Lille ondervroeg maandag staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) in de commissie Financiën. Hij wou onder meer weten hoe het staat met het actieplan 2018-2020 “ter bestrijding van racisme en discriminatie”. Dat plan borduurt voort op een resolutie die het parlement goedkeurde in 2017.

Wat blijkt? Ruim een jaar na de resolutie is er nog steeds geen definitief plan. De regering keurde dan wel een eerste lezing van het plan goed in juli, maar sindsdien is het er stil rond.

Debaets legde uit dat het overleg met de verschillende betrokkenen nog loopt. “Via de adviezen die binnenkort allemaal ontvangen zullen zijn, wordt er gewerkt aan een vernieuwde versie van dit actieplan, dat vervolgens opnieuw aan de regering zal worden voorgelegd.”

De vertraging heeft deels te maken met het dralen op federaal niveau, legt het kabinet van Debaets nog uit. "Sinds 2003 moet er een interfederaal plan tegen racisme komen, dus wilden we afstemmen met de andere niveaus. Pas toen bleek dat de bevoegde staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) een antiracisme en -discriminatieplan te nauw vond, heeft het Brussels Gewest beslist met een een eigen plan te komen."

De Brusselse regering wil het plan nu in januari goedkeuren.

Nachtleven

De Lille vindt dat het allemaal erg lang duurt. “Straks zijn er bovendien verkiezingen en het is maar de vraag of de volgende regering hier nog mee aan de slag gaat.”

Debaets gaf ook cijfers over de campagne ‘Reageer op racisme’, die vorig jaar liep. Op de bijhorende website reageerden 935 mensen, van wie 506 in het Frans en 429 in het Nederlands.

De vraagsteller wou ten slotte nog weten of er maatregelen komen rond het deurbeleid in het nachtleven. Die blijken nog niet voor meteen. Debaets legde uit dat wordt “onderzocht wat de meest aangewezen acties zijn om discriminatie tijdens het uitgaansleven te bestrijden.”

Het Groen-parlementslid pleit ervoor om sneller te gaan. “In andere steden worden dancings bijvoorbeeld verplicht om het reglement rond hun deurbeleid zichtbaar te afficheren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni