Actievoerders brengen in beslag genomen Fedasil-zetels naar kraakpand

JB
© BRUZZ
18/03/2023
Updated: 19/03/2023 17.05u

Zaterdagmiddag hebben actievoerders in beslag genomen zetels naar het kraakpand in de Koning Albert II-laan gebracht. Het gaat om meubilair afkomstig uit de kantoren van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en Fedasil. “We brengen de opvang naar de mensen die geen plek krijgen.”

Omdat Fedasil al ruim een jaar niet in opvang kan voorzien voor alle asielzoekers die daar recht op hebben, is de Belgische overheid al duizenden keren veroordeeld tot miljoenen euro’s in dwangsommen, die staatssecretaris de Moor naast zich neerlegt.

Daarom zijn gerechtsdeurwaarders de afgelopen maanden verschillende spullen in beslag komen nemen op haar kabinet en bij opvangagentschap Fedasil, zoals een flatscreen, kunst, een espressomachine, en ook meubilair.

Het burgerplatform dat asielzoekers zonder opvang ondersteunt, had bij de veiling van die spullen voldoende aan 250 euro om enkele zetels op de kop te kunnen tikken.

Zaterdagochtend bracht een 80-tal mensen drie sofa’s naar het kraakpand in de Koning Albert II-laan waar sinds vorige week zondag zo’n 70 asielzoekers verblijven. In het gebouw, dat in de toekomst als federaal crisiscentrum moet dienen, werd zo een 'salon van schaamte' ingericht, klonk het bij de actievoerders.

“Wij zullen dinsdag bij de vrederechter gaan pleiten tegen een uitzetting. De case van onze advocaten lijkt ons erg solide”

Yan Verhoeven

Tijdelijke opvang afgewezen

Tijdens het actiemoment stelde Shila Anaraki, een van de initiatiefnemers, de aanslepende opvangcrisis nog maar eens aan de kaak.

“We zitten al anderhalf jaar in een uitzichtloze situatie. Duizenden asielzoekers met recht op opvang hebben gelijk gekregen van de rechter, maar structureel verandert er niets. Kijk maar naar dit nieuwe kraakpand, na de Paleizenstraat, het tentenkamp én de korte bezetting van het voormalige gebouw van Allee du Kaai: het probleem verschuift gewoon telkens. Maar natuurlijk: dit kraakpand vertegenwoordigt maar een kleine fractie van de asielzoekers zonder opvang.” Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat het in totaal om 2400 mensen.

Bovendien zijn ook bepaalde noodopvanginitiatieven die de voorbije maanden aangereikt werden aan asielzoekers die bijvoorbeeld in het kraakpand in de Paleizenstraat verbleven van tijdelijke aard, aldus Anaraki. Zo belandde deze week een aantal voormalige bewoners van de Paleizenstraat opnieuw op straat.

Het is mede daardoor dat het noodopvanginitiatief dat deze week door het Brussels Gewest als oplossing werd aangeboden aan de bewoners van het nieuwe kraakpand in de Noordwijk afgewezen werd.

“Naar ons aanvoelen zal deze bezetting dan ook nog zeker enkele weken duren”, vertelt Yan Verhoeven, een van de vrijwilligers van het ondersteuningscollectief voor de asielzoekers.

Nochtans heeft de Regie der Gebouwen een procedure opgestart om het gebouw te laten ontruimen.

“Maar wij zullen dinsdag bij de vrederechter gaan pleiten tegen een uitzetting”, aldus Verhoeven. “De case van onze advocaten lijkt ons erg solide: je zit aan de ene kant met asielzoekers die recht hebben op opvang van de federale overheid, en aan de andere kant met diezelfde overheid die asielzoekers uit een federaal gebouw zou willen zetten. Daar klopt dus iets niet, zeker omdat die federale overheid al duizenden keren is veroordeeld.”

Toegang voor levensmiddelen verbeterd

In het kraakpand zelf is de toegang voor vrijwilligers met voeding en andere levensmiddelen intussen wel verbeterd, melden vrijwilligers. Net na de start van de bezetting circuleerden immers beelden waarop te zien was hoe politie voeding voor de bewoners tegenhield.

“De asielzoekers mogen wel nog steeds niet naar buiten, behalve voor een asielinterview of een afspraak bij de dokter, bijvoorbeeld. Ook de politieaanwezigheid is verminderd.”

Nieuwe asielzoekers worden evenzeer niet toegelaten in het kraakpand. “Dat staat de politie in de weg. Maar, voor alle duidelijkheid: het is ook niet de bedoeling om deze mensen hier te houden, maar om hen en iedereen die daar recht op heeft zo snel mogelijk te laten instromen in het opvangnetwerk van Fedasil”, besluit Verhoeven.

Activisten meubels optocht
© JB/BRUZZ | Fedasil werd al duizenden keren veroordeeld omdat het de verplichte opvang van asielzoekers niet garandeert. Een rechter bepaalde daarop dat meubels van Fedasil en bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) in beslag genomen worden. Activisten brachten die zaterdag in een optocht naar het pand dat asielzoekers bezetten aan de Koning Albert II-laan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni