Actiris koppelt kandidaat aan werkgever, zonder cv

© Actiris
| Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris.

Voor langdurig werkzoekenden en laagopgeleiden is solliciteren met een cv niet evident. Een werkgever schuift een slordig cv algauw opzij, net als een cv waar onverklaarbare grote gaten in zitten. Daarom gaat Actiris jaarlijks voor 300 kandidaten bemiddelen op basis van de kwaliteiten, in plaats van op basis van cv.

Niet langer kiest een werkgever een sollicitant op basis van zijn cv, maar de werkzoekende kiest zijn arbeidsplaats op basis van het aanbod dat Actiris voor hem of haar vindt. Dat is in een notendop het nieuwe programma rond langdurig werkzoekenden, ‘Tussenkomt bij Vraag en Aanbod’.

Door de rollen om te draaien, hoopt Actiris discriminatie bij aanwerving te vermijden en werkzoekenden meer te betrekken bij het proces. Actiris brengt kandidaat en werkgever samen en onderhandelt over het arbeidscontract. De dienst blijft de rol van bemiddelaar spelen, en denkt ook mee bij eventuele problemen.

Getest en goedgekeurd

De methode werd al getest in het kader van een wijkcontract in Vorst, voor honderd werkzoekenden. Slechts zeven keer werd het contract verbroken. “De TVA-aanpak toont aan dat iedereen ‘inzetbaar’ is,” verklaart Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris. “De TVA-methode schat de werkzoekende naar waarde en speelt tegelijkertijd in op de noden van de onderneming. Bovendien is het een uitzonderlijk middel tegen discriminatie bij de aanwerving.”

Vanaf april 2018 wordt TVA dan ook uitgebreid naar het hele Brusselse Gewest. Het doel van die uitbreiding is om 300 werkzoekenden per jaar te bereiken. Tegen 2022 zullen dus 1.200 Brusselse werkzoekenden en even veel ondernemingen kunnen deelnemen aan het project.

Maatschappelijke impact

Privé-investeerders financieren het project via de Social Impact Bond, een fonds voor projecten met een maatschappelijke meerwaarde. In totaal komt op die manier 2,3 miljoen vrij, dat het project gedurende een periode van vijf jaar moet financieren. Als de hertewerkstellingsgraad hoger ligt dan bij de testgroep, krijgen de investeerders hun geld terugbetaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?