Actiris samen met VDAB in Astrotoren

© Altiplan/Estudio Lamela/Georges de Kinder

Arbeidsbemiddelingsdienst Actiris verhuist naar de Astrotoren in Sint-Joost. De Brusselse regering heeft daarvoor donderdagmiddag het licht op groen gezet. Er komt ook één gemeenschappelijk onthaal voor Actiris, de VDAB Brussel en Bruxelles-Formation. De hoofdzetel van de VDAB blijft op zijn huidige locatie.

In het najaar van 2015 verhuizen zevenhonderd werknemers van Actiris naar de Astrotoren aan de Sterrekundelaan, vernam brusselnieuws.be. De toren werd vroeger gehuurd door BNB Paribas Fortis, maar de bank trok er een jaar geleden uit weg. Sindsdien staat de toren, een koperkleurige baken nabij de Kleine Ring, leeg.

Met de beslissing van de Brusselse regering donderdag komt daar dus verandering in. Alle centrale diensten van Actiris gaan hun intrek nemen in het gebouw. Nu zijn die nog verspreid over de huidige hoofdzetel aan de Anspachlaan, en voorts in de Kazernestraat en aan het De Brouckèreplein. Belangrijk is dat er één centraal onthaal komt voor zowel Actiris als de VDAB Brussel en Bruxelles-Formation. De VDAB stelde zich eerder kritisch op ten aanzien van die behuizing onder één dak. Maar dat probleem is nu van de baan.

Eén loket
Wat verandert er voor de werkzoekende? "We gaan werken volgens het één-loket systeem. Nu is het zo dat wanneer Actiris de werkzoekende aanraadt om bijkomende opleidingen te volgen, hij of zij dan naar de diensten van VDAB of Bruxelles-Formation moest stappen elders in de stad. Eenmaal onder één dak wordt het veel efficiënter en makkelijker voor iedereen", aldus Laridon.

Voor alle duidelijkheid: de hoofdzetel van de VDAB blijft wel aan de Keizerslaan.

De verhuis brengt een grote vastgoedoperatie met zich mee. Actiris is eigenaar van de huidige hoofdzetel aan de Anspachlaan. Die wordt verkocht. Actiris hoeft na de verhuis de andere kantoren in de Kazernestraat en aan het De Brouckèreplein niet langer te huren. Actiris sluit met de eigenaar van de toren een huurovereenkomst af voor een periode van 25 jaar. De toren van 107 meter hoog telt 33 verdiepingen.

De huurprijs is niet mals: 5,5 miljoen euro per jaar. Volgens Actiris is dat minder dan de marktprijs voor een gerenoveerd gebouw in een centrale locatie en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor een periode van 25 jaar legt Actiris dus wel 137,5 miljoen euro op tafel of 5,5 miljard oude Belgische franken. Actiris recupereert daarvan wel 1,7 miljoen per jaar via het onderverhuren aan VDAB Brussel en Bruxelles Formation

'Grootste passief gebouw in Europa'
Vooraleer het personeel van de arbeidsbemiddelingsdienst naar de toren kan verhuizen, wordt het gebouw grondig vernieuwd. De zo typische koperkleur van de gevel verdwijnt en maakt plaats voor lichtblauw.

Er verandert meer dan de kleur. "Met zijn 27.000 vierkante meter wordt een van de grootste passieve gebouwen van Europa", zegt Actiris-woordvoerder Sander Laridon aan brusselnieuws.be.

De Astrotoren genoot de voorkeur van Actiris. Andere kandidaat-locaties die Actiris overwoog waren onder meer North Plaza langs de Albert II-laan en het Pachecogebouw aan Passage 44, de vroegere zetel van Belfius.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?