Actiris verkiest Astrotoren

© Wikipedia

De Astrotoren in Sint-Joost geniet de voorkeur als nieuwe hoofdzetel voor Actiris. Als VDAB en Bruxelles Formation meestappen in het verhaal en de regering haar fiat geeft, kan de verhuis in de loop van 2015 gebeuren.

Actiris is al langer op zoek naar een nieuwe stek. De huidige kantoren langs de Anspachlaan vlakbij de Beurs zijn verouderd en te klein geworden. Het beheerscomité van Actiris, met vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden, heeft nu een voorkeur uitgesproken voor de Astrotoren, naast het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node. Dat bericht Le Soir en wordt aan brusselnieuws.be bevestigd.

Of het effectief de Astrotoren wordt, hangt af van twee zaken. "Ten eerste moeten VDAB en Bruxelles Formation formeel bevestigen dat ze ook een hun Brusselse diensten naar ons nieuw kantoor willen verhuizen", zegt woordvoerder Sander Laridon. "De Astrotoren is immers te groot voor ons alleen. Daarnaast moet de Brusselse regering zich akkoord verklaren met het budgettaire plaatje."

Blauw spiegelglas
Actiris zou de Astrotoren voor een langere termijn gaan huren. Daarover moet nog onderhandeld worden met de Spaanse eigenaar. Die gaat de toren, met 107 meter de zesde hoogste van de stad (vroeger de vijfde hoogste, maar sinds Up-Site op zes in de torenlijst), eerst nog grondig renoveren. "Het wordt een van de grootste passiefgebouwen van het land", klinkt het. Zoals eerder aangekondigd zal ook de bekleding in goud-bruin glas vervangen worden door een in blauw spiegelglas.

De Astrotoren dateert van midden jaren 1970. Tot 2005 was de toren eigendom van Fortis. Enkele jaren later verliet de bank de toren definitief. Sindsdien staat hij leeg. Andere kandidaat-locaties die Actiris overwoog zijn onder meer North Plaza langs de Albert II-laan en het Pachecogebouw aan Passage 44, de vroegere zetel van Belfius. De arbeidsbemiddelaar hoopt in de loop van volgend jaar te kunnen verhuizen. De huidige zetel zal te koop worden gezet.

Na renovatie zou de toren er ongeveer zo moeten gaan uitzien (simulatiebeeld van Estudio Lamela):

© Estudio Lamela

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?