Actiriscampagne met Kompany levert BX Brussels 240.000 euro op

Gewestelijk werkgelegenheidsagentschap Actiris tekent deze donderdagochtend een conventie met de Brusselse club BX Brussels van voetballer Vincent Kompany, die onlangs meewerkte aan een campagne die werkzoekenden aanspoort om Nederlands te leren. BX Brussels krijgt drie jaar lang telkens 80.000 euro aan steun.

Kompany Actiris
© Actiris
| Voetballer Vincent Kompany spoort Brusselaars aan Nederlands te leren. Actiris gaat nu de sociale functie van zijn club BX Brussels ondersteunen.

Het contract omvat onder meer tien door Kompany gesigneerde en 'gepersonaliseerde' objecten, meldt de krant La Dernière Heure.

De Brusselse voetballer roept in de campagne jongeren op om zich in te schrijven voor de gratis taalcursussen die Actiris aanbiedt, en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Doordat Kompany meewerkte aan de campagne, kreeg die veel aandacht in de pers en op sociale media.

687 mensen schreven zich uiteindelijk in voor een informatiesessie rond het leren van nieuwe talen, 375 mensen daagden op.

Geld voor sociale begeleiding

Ten tijde van de promotiecampagne zei Actiris dat Kompany vrijwillig meedeed. Maar dat klopt niet helemaal. Kompany krijgt weliswaar zelf geen cent, maar zijn voetbalclub zal een subsidie van 80.000 euro ontvangen, in het kader van een conventie die donderdagochtend wordt gestemd op het beheerscomité van Actiris. Als de termen van het contract gerespecteerd worden, ontvangt de club volgend jaar eenzelfde bedrag.

In 2016 keurde Actiris een conventie goed voor eenzelfde bedrag. Dat maakt een totale factuur van 240.000 euro. Dat geld is bestemd voor de vzw BX Youth, een vzw die zich bezighoudt "met het opzetten van projecten die focussen op de sociale begeleiding in het kader van de vorming van de jonge voetballers van BX Brussels".

Actiris gaat de voetbalclub bovendien helpen om medewerkers te rekruteren die de sociale functie van BX Brussels ondersteunen. De club mag zich ook voorstellen op twee Actiris-evenementen.

BX engageert zich in ruil om het geld exclusief te gebruiken voor het project BX Youth. "De club zal in al haar communicatie Actiris promoten", meldt de conventie, die La DH kon inkijken. "Ze zal foto's, tekeningen, interviews en teksten ter beschikking stellen van het werkgelegenheidsagentschap." En ook: "Tien door Vincent Kompany gesigneerde en 'gepersonaliseerde' objecten."

'Jongeren die moeilijk te bereiken zijn'

Waarom sluit Actiris een dergelijk contract net met BX Youth af? "Voor de sociale en Brusselse dimensie van de vereniging, voor haar waarden van respect, openheid en sociaal werk met jongeren", klinkt het.

Bovendien is het imago van de kapitein van de nationale voetbalploeg, Vincent Kompany, "een element dat mensen verbindt, en een teken van diversiteit". Maar ook, geeft de woordvoerder toe, "omdat de club in contact is met jongeren die men anders moeilijk kan bereiken."

Het is niet de eerste keer dat Actiris samenwerkt met actoren die dicht bij de Brusselse jeugd staan. Het agentschap sloot eerder bijvoorbeeld al akkoorden af met komiek Abdel en vrai, met de Brusselse jeugdhuizen en met basketbalclub Basic-Fit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?