Activisten breken ‘anti-daklozenhekken’ af

© KVDP/BRUZZ

Aan de overdekte tramhalte van het Zuidstation hebben enkele activisten ‘anti-daklozenhekken’ afgebroken. Zij pleiten voor een ‘sociale, publieke infrastructuur.’

De overdekte tramhalte aan het Zuidstation is al jaren een plek waar daklozen de nacht doorbrengen. Vorig jaar kondigde burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) aan de publieke ruimte minder aantrekkelijk te willen maken voor daklozen. Missie geslaagd, zo blijkt.

Vandaag zijn er geen daklozen te bespeuren aan de tramhalte. Door metalen relingen op de zitbankjes kan niemand er nog liggen. En hekken moeten daklozenkampjes voorkomen. “Dat gedeelte van de tramtunnel diende als onderdak voor thuislozen”, zegt Chahr Hadji. “Maar nu is de publieke ruimte ingericht tegen daklozen.”

In een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid heeft Hadji, samen met enkele andere activisten, de hekken afgebroken. “Wij willen en sociale, publieke infrastructuur die voor iedereen toegankelijk is”, aldus Hadji.

Ook op de Fonsnylaan moeten hekken voorkomen dat daklozen aan het voormalig postsorteercentrum verblijven. En iets verderop liet Picqué in juni nog een voetgangerstunnel waar heel wat daklozen verbleven afsluiten.

© Bruno Schmitz/RTBF

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?