Activisten houden actie aan tankstation TotalEnergies Belliardstraat

© Greenpeace via Twitter

Aan het tankstation van TotalEnergies aan de Belliardstraat in Brussel hebben enkele activisten dinsdagochtend een kleine actie gehouden om te wijzen op de enorme winsten die de multinational maakt. Het is tegelijkertijd de aankondiging van een grootschalige blokkade op 8 en 9 oktober van belangrijke infrastructuur van TotalEnergies in België. De acties worden georganiseerd door Code Rood, een grootschalige open actiegroep.

Op het spandoek dat de actievoerders dinsdagochtend ontplooiden aan het tankstation maken ze duidelijk dat de energiefactuur met 900 procent gestegen is, terwijl de winsten van TotalEnergies met 93 procent gestegen is.

De activisten klagen aan dat steeds meer gezinnen in financiële problemen komen, terwijl multinationals als TotalEnergies vanuit politieke hoek vrij spel krijgen.

"In plaats van ons te laten vangen in discussies over klimaatschuld en vingerwijzen, moet onze blik gaan naar de bedrijven die ons graag zo lang mogelijk vasthouden in dit voor hen winstgevende fossiele systeem. Met de nettowinst van TotalEnergies over één kwartaal zou het al mogelijk zijn om woningen van 112.000 gezinnen te isoleren en zo hun energierekening te verlagen", zegt Jasmijn Defize, woordvoerster van Code Rood.

De actie van dinsdag is een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid en een grootschalige blokkade bij TotalEnergies.

De open actiegroep, die steun krijgt van een vijftiental organisaties waaronder Greenpeace, Extinction Rebellion, Youth for Climate, Tegengas of Vredesactie, organiseert elk weekend trainingen in verschillende steden om de burgers op te leiden voor de actie. Samen willen ze de verantwoordelijkheid van de fossiele industrie in de sociale en klimaatcrisis aanklagen.

totalenergies_greenpeace_belgium_actie.jpg
© Greenpeace via Twitter
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?