Activisten protesteren tegen bouw van plasticfabrieken in haven van Antwerpen

© Ineos Will Fall

Activisten van Ineos Will Fall hebben zondag op het Martelarenplein geprotesteerd tegen de bouw van twee nieuwe plasticfabrieken van de chemiegigant INEOS. Tijdens het protest bonden de activisten symbolisch een dubbelgangster van Vlaams Minister van Omgeving & Energie Zuhal Demir (N-VA) aan een schandpaal. De actie werd getolereerd en hield rekening met de coronamaatregelen.

De chemiegigant INEOS heeft plannen om het zogeheten 'Project One' te bouwen in de haven van Antwerpen. Het project bestaat uit de bouw van twee nieuwe installaties voor de productie van ethyleen en propyleen, grondstoffen voor de productie van plastic. Volgens de activisten is het de bedoeling van INEOS om de installaties voor 40 jaar te laten draaien.

“Om Project One te kunnen bouwen dient eerst 55 hectare bos gekapt te worden waarvoor INEOS een recent gewijzigde vergunningsaanvraag heeft ingediend,” vertelt Roeland Ghys, spreekbuis van Ineos Will Fall. “Deze werd na een succesvol administratief beroep opnieuw voorgelegd voor openbaar onderzoek en zal na advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningcommissie terechtkomen bij Zuhal Demir.”

Die laatste werd er tijdens de actie van beticht "haar ziel te hebben verkocht aan de misleidende charmes van de plastic- en schaliegasindustrie" en werd vervolgens op publieke wijze "met onmiddellijken ingang ontheven uit haar ministerieel ambt.”

Politiek in de wurggreep

De activisten willen zo een duidelijke boodschap de wereld insturen dat politici zich moeten loswringen uit de wurggreep van vervuilende multinationals. "Met het verlenen van een vergunning aan INEOS die de bouw van deze plasticfabrieken mogelijk maakt, zal de Vlaamse overheid zich voor de komende decennia vastketenen aan het voortschrijnend gebruik van de vuilste onder de fossiele brand- en grondstoffen," aldus Jasmijn Defize van Youth For Climate.

De activisten roepen éénieder op die begaan is met de huidige plasticvervuiling, de klimaatopwarming en met het vrijwaren van een democratische beleidsvoering om zo massaal mogelijk het bezwaar te ondertekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?