Administratieve staking bij Brusselse brandweer

© PhotoNews
| De brandweerlui behandelen wel nog dringende opdrachten.

Sinds het weekend is er een administratieve staking aan de gang bij de Brusselse brandweer. Voor hoogdringende oproepen rukken de hulpdiensten nog uit, maar de interventierapporten en aanwezigheidslijsten worden niet meer ingevuld. Ook aan oefeningen nemen de brandweerlui niet deel.

De administratieve staking werd maandag aangekondigd in een brief aan staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (Défi). De vakbonden herhaalden er ook hun eisenlijst.

Opvallend is dat de verschillende vakbonden de stakingsaanzegging gezamenlijk onderschrijven. "Dat is al in jaren niet meer gebeurd en dus een duidelijk alarmsignaal", zegt vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette (SLFP-VSOA).

Arbeidskracht en nieuwe werkkledij

Donderdagochtend vond een spontane bijeenkomst plaats aan het kabinet van Cécile Jodogne, na een algemene vergadering. In de week van 5 november zal een nieuwe vergadering plaatsvinden tussen de vakbonden en de staatssecretaris.

De personeelsafgevaardigden hebben beloofd tot dan geen verdere actie te ondernemen. De brandweerlui protesteren onder meer tegen het dalend aantal brandweermensen en het uitblijven van de vervanging van de werkkledij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?