© Regie der Gebouwen

Afgetakeld Justitiepaleis haalt The Wall Street Journal

© BRUZZ
01/09/2017

The New York Times mag dan geregeld de lof zingen van de Brusselse kunstscène, de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zet vrijdag iets minder fraais in de kijker: de zorgwekkende toestand van het Justitiepaleis. De verbolgen voorzitter Luc Hennart geeft in de gerenommeerde krant aan dat hij "in oorlog" is met de autoriteiten om het Justitiepaleis in ere te herstellen.

De krant doet het verhaal van de moeizame, haast eindeloze renovatiewerken aan het Justitiepaleis, vroegere ontsnappingen en een grote brand als gevolg van de gebrekkige veiligheidsvoorzieningen. Ook de steigers rond het gebouw komen aan bod. Die moeten verhinderen dat brokstukken op straat vallen, maar zijn op sommige plaatsen al zo doorgeroest dat ze zelf gestut moeten worden.

Het paleis is voor de Amerikaanse krant een symbool voor de Belgische dysfunctie. “Gekibbel tussen Frans- en Nederlandstaligen heeft de federale overheid verzwakt, waardoor die minder geld over heeft om nationale monumenten te onderhouden”, schrijft ze.

Luc Hennart, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, werkt al meer dan dertig jaar in het Justitiepaleis en staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen als het over de toestand van het gebouw gaat.

Gezondheidsinspecteurs kwamen na een half jaar
In januari ontdekte rechtbankvoorzitter Hennart schimmel op opslagdozen in een van de ondergrondse gangen. Verbolgen belde hij de gezondheidsinspectie. Die kwamen pas zes maanden later tests uitvoeren en beloofden de resultaten in september.

Een woedende Hennart verzegelde de archieven, waardoor sommige rechtszaken mogelijk vertraging zullen oplopen. Hij stond nog toe dat één gsm uit het lokaal met bewijsstukken werd gehaald, op voorwaarde dat de agenten beschermende pakken zouden dragen. “Zolang er geen oplossing is, moeten we het systeem blokkeren, in staking gaan”, zegt de rechtbankvoorzitter aan The Wall Street Journal.

Volgens de Regie der Gebouwen, die het Justitiepaleis beheert, wijzen de eerste tests uit dat de schimmel ongevaarlijk is voor mensen. De Regie zegt aan de krant dat het in de komende weken gaat uitzoeken hoe en wanneer het de beschadigde voorwerpen en documenten gaat drogen en redden. Luc Hennart zegt dat hij de catacomben dichthoudt tot die werken effectief starten.

“Ik ben maar een klein radertje in een grote machine”, zegt hij met enige bombarie aan de Amerikaanse krant, “maar ik ben in oorlog”.

De renovatiewerken aan het Justitiepaleis zouden tegen 2028 klaar moeten zijn. “Maar mijn vertrouwen in zulke geruststellingen is zero”, reageert Hennart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie