| Drukte bij het begin van een 'normale' ramadan in Molenbeek (archiefbeeld)

Afhaalmaaltijden en influencers: Brussel bereidt zich voor op ramadan in coronatijd

SDS
© BRUZZ
23/04/2020

Vrijdag 24 april begint de ramadan, de islamitische vastenmaand waaraan naar schatting een kwart van de Brusselaars meedoet. Vanwege de coronapandemie zullen vooral de avonden heel anders verlopen dan anders. Gewest en gemeenten nemen hun voorzorgen om alles in goede banen te laten lopen.

Hoewel moslims tijdens de ramadan traditioneel 's avonds laat naar de moskee trekken, blijven de deuren dit jaar dicht. Familie of vrienden thuis uitnodigen om na zonsondergang samen de vasten te verbreken is natuurlijk ook verboden.

Maaltijden voor minderbedeelden, zoals veel moskeeën die traditioneel organiseren, kunnen evenmin. De Moslimexecutieve, het orgaan dat de Belgische moslims vertegenwoordigt, raadt moskeeën aan om samen met lokale besturen een actie op te zetten, zoals een afhaalpunt voor maaltijden. In Sint-Joost gaan de lokale moskeeën bijvoorbeeld in zee met de gemeente om samen droge voeding in te zamelen voor slachtoffers van Covid-19. Veel imams raden hun gelovigen aan om dit jaar geld te storten aan liefdadigheidsorganisaties.

Brusselse gemeenten met een grote moslimgemeenschap stuurden de afgelopen week een huis-aan-huisfolder uit om inwoners nog eens te wijzen op de regels rond de corona-afzondering, en creëerden speciale affiches voor de winkeliers. In Molenbeek reed zelfs een bestelwagen rond met luidsprekers die boodschappen rond de coronamaatregelen omriep.

Influencers

Het Brussels Gewest heeft de gemeenten een informatiefolder toegestuurd met daarin adviezen over de communicatie naar de bevolking en de middenstand bij de aankomende feestdagen.

“We bekijken nog of we net zoals in Vlaanderen met de hulp van influencers de moslimbevolking op sociale media kunnen bereiken om de basisregels te herhalen”, zegt Zeynep Balci, de woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). “Eventueel gaan we ook gebruikmaken van lokale radiozenders om de boodschap te herhalen.”

Met steun van de federale overheid worden de affiches met de regels rond ‘social distancing’ en handen wassen die je in elke winkel terugvindt ook vertaald in het Turks, Spaans, Roemeens, Arabisch en Urdu.

"Normaal beginnen moslims te winkelen tegen vier uur of half vijf, na het werk, tot een uur of zeven. Zodat het eten vers is en klaar als de zon ondergaat. Maar dat kan nu echt niet”

Marc Weber, woordvoerder Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi)

Net zoals de Moslimexecutieve dat al expliciet deed, vragen de Brusselse gemeenten de gelovige moslims om hun inkopen tijdens de ramadan doorheen de dag te spreiden.

“Zoniet vrezen we lange rijen aan de deur van slagers of bakkerijen”, zegt Marc Weber, de woordvoerder van de Schaarbeekse burgemeester Cécile Jodogne (Défi). “In andere jaren komt de stroom op gang tegen vier uur of half vijf, na het werk, tot een uur of zeven. Vlak voor het koken, zodat het eten vers is en klaar als de zon ondergaat. Maar dat kan nu echt niet.”

affiches corona ramadan

De affiches die Schaarbeek uitdeelt, specifiek voor de ramadan in coronatijden

Telefonisch bestellen

Schaarbeek, Molenbeek en Sint-Joost moedigen moslims ook aan om hun grote bestellingen op voorhand telefonisch of online te plaatsen. Daardoor hoeven klanten minder lang in de winkel te zijn, wat de wachtrijen ook weer doet slinken.

De gemeentediensten zullen waar dat nodig is ook duidelijke afstandsmarkeringen op de vloer komen aanbrengen. “Met meer afstand tussenin dan voordien”, zegt Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), “want de rijen dreigen langer dan normaal te zijn.”

Cruciale uren

Molenbeek en Schaarbeek hebben bovendien de uurroosters van hun straathoekwerkers en stadswachten zo herschikt dat ze op de cruciale uren vlak vóór en net ná zonsondergang kunnen patrouilleren op die plekken waar veel voedingswinkels zijn. “Zij zullen de wachtrijen in goede banen leiden, en optreden tegen eventuele samenscholingen”, zegt burgemeester Moureaux.

Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost, denkt dat dat niet nodig is, maar zegt “waakzaam” te blijven. Kir:“Mensen die samentroepen op straat of in auto’s krijgen nu ook al GAS-boetes. Maar ik merk dat de maatregelen in het algemeen goed opgevolgd worden.” Ook de woordvoerster van zijn evenknie Philippe Close (PS) in Brussel-Stad predikt voornamelijk waakzaamheid voor samenscholingen, “op dezelfde manier als we nu al waakzaam zijn”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, corona, coronavirus, moslimgemeenschap, Ramadan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni