| Het Africa Museum in Tervuren.

AfricaMuseum bereid tot onderzoek teruggave geroofde kunststukken

© Belga
11/03/2019

Het Africa Museum in Tervuren is bereid de teruggave te onderzoeken van geroofde kunststukken, op voorwaarde dat het de vraag daarover ontvangt van een legitieme partner, zoals een regering of museum.

"Wat Congo betreft kan het alleen maar gaan om de regering of om de directeur van het nationaal museum dat in Kinshasha in opbouw is", zegt directeur Guido Gryseels van het AfricaMuseum.

Volgens Gryseels bezit het AfricaMuseum op een totaal van 125.000 kunststukken enkele tientallen die geroofd werden tijdens militaire operaties. "Die zijn geïdentificeerd en beschreven. We zijn daar steeds open en eerlijk in, zowel in wetenschappelijke publicaties als wanneer we deze voorwerpen tonen. Van de getoonde voorwerpen werden er twee geroofd. In de begeleidende tekst staat bij het ene dat het oorlogsbuit is en bij het andere dat het in beslag genomen werd", aldus Gryseels.

Geroofd spijkerbeeld

Gryseels spreekt voorts de berichtgeving in De Morgen tegen. De krant beweerde zaterdag dat het AfricaMuseum al tot drie keer toe vanuit Congo gevraagd werd om het geroofde spijkerbeeld 'Nskisi nkonde' terug te geven. Dit beeld is momenteel in het kader van de tijdelijke tentoonstelling 'Weergaloze kunst' in het museum te zien.

"Er is hierover bij Africa Museum nog nooit een formele vraag tot teruggave ingediend", aldus de museumdirecteur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , AfricaMuseum , Guido Gryseels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni