Beeld in nieuwe expo AfricaMuseum geroofd door koloniaal leger

© Belga
09/03/2019

'Weergaloze kunst', de expo waarmee het AfricaMuseum eind vorig jaar opnieuw de deuren opende, toont trots het spijkerbeeld 'Nkisi nkonde'. Maar onderzoek toont aan dat alvast dit stuk brutaal geroofd werd, bericht De Morgen zaterdag.

Het beeld is onderwerp van een paper die Maarten Couttenier publiceerde, historicus aan het AfricaMuseum. Couttenier ontdekte dat het beeld gevonden werd na een aanval van het koloniale leger in 1878 op dorpen rond de stad Boma.

Niet lang na de aanval boden plaatselijke stamhoofden al geld aan om 'Nkisi nkonde' terug te krijgen, maar dat werd geweigerd. Tot driemaal toe werd het beeld tevergeefs teruggevraagd vanuit Congo, aldus De Morgen. De krant noemt het ook opmerkelijk dat Coutteniers onderzoek bij de tentoonstelling niet vermeld wordt.

'Geen teruggave'

De curator van de expo, Julien Volper, reageert onder meer dat het om een "tijdelijke tentoonstelling" gaat, met "zijn eigen thematiek". Ook zegt hij dat in andere delen wel al de nadruk ligt op een dekoloniserende context. Hij meent dat van teruggave geen sprake kan zijn.

Het AfricaMuseum zelf heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over teruggave. Operationeel directeur Bruno Verbergt, die hierover namens het museum het woord voert, erkent wel dat de geschiedenis van het spijkerbeeld beter gekaderd had moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , AfricaMuseum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni