| Het Africa Museum in Tervuren opent de deuren op 8 december 2018.

AfricaMuseum in Tervuren versterkt samenwerking met Afrikaanse musea

© Belga
02/05/2023

Het AfricaMuseum in Tervuren heeft de Verklaring van Dakar ondertekend, zo heeft het museum dinsdag laten weten. De Verklaring wil de samenwerking tussen musea in Afrika en Europa versterken.

Zestig Afrikaanse en Europese museumdirecteuren kwamen van 25 tot 27 april samen in Dakar (Senegal) op een conferentie in het Musée des Civilisations noires. Bedoeling van het internationaal forum, dat voor het eerst georganiseerd werd, was om partnerschappen tussen de musea te realiseren.

Het AfricaMuseum was een van de organiserende musea van de conferentie. Tussen het museum in Tervuren en het Musée des Civilisations noires in Dakar is alvast een partnerschap opgestart.

"Beide musea bundelen hun expertise en middelen om nieuwe culturele en wetenschappelijke projecten op te zetten", verduidelijkt Bart Ouvry, die in maart werd aangekondigd als nieuwe directeur is van het AfricaMuseum. "Internationale culturele en wetenschappelijke samenwerking is een prioriteit van het AfricaMuseum."

Nieuwe tentoonstelling

Een eerste samenwerking betreft een nieuwe reizende tentoonstelling die de culturele banden in het Bantoe-taalgebied in de verf zal zetten. Vermoedelijk zal de tentoonstelling volgend jaar van start kunnen gaan, en zal die ook door verschillende Afrikaanse landen reizen. Het AfricaMuseum zal daarbij ook drie topstukken in bruikleen geven aan het 'Musée des Civilisations noires'.

Musea uit 38 Afrikaanse en tien Europese landen waren vertegenwoordigd op de conferentie in Dakar.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni