Afrikamuseum plaatst kritische tekst bij standbeeld Leopold II

© Tom Frantzen
| Midden in deze natuurevocatie: het borstbeeld van Leopold II.

De directie van het Afrikamuseum gaat bij een borstbeeld van Leopold II, een bord plaatsen met een kritische tekst over de vorst. Het satirische monument van Tom Frantzen werd in 1997 geplaatst in het park van Tervuren naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de koloniale tentoonstelling.

Het herdenkingsmonument staat in de parktuin, voor het museum. "Niet mis te verstaan herdenkingsmonument naar aanleiding van 100 jaar Koloniale Tentoonstelling 1897-1997. Drie Afrikaanse krijgers in schitterende klederdracht, maar met afgehakte voeten, staan 'tentoongesteld' als ware het drie persoonlijke trofeeën van koning Leopold II", zal op het bord te lezen zijn. Ook wordt doorverwezen naar een tekst op de website van het museum.

In de tekst op de website wordt gesteld dat "deze beeldengroep het enige antikoloniale beeld is in ons land en bijgevolg beschouwd kan worden als een unicum". Er wordt verwezen naar de manier waarop een olifant en leeuw wegkijken van het borstbeeld van Leopold II. In het geval van de olifant is dat "omdat deze zich symbolisch distantieert van de ivoorroof". De pauw aan de achterkant van het borstbeeld van Leopold II "is een niet mis te verstane verwijzing naar de ijdelheid, megalomanie en hoogmoed van de vorst".

Na meer dan vijf jaar renovatie opent het nieuwe AfricaMuseum op zaterdag 8 december de deuren. Het gebouw werd hierbij niet alleen gerenoveerd, maar kreeg ook inhoudelijke aanpassingen. Het museum draagt luidens de uitnodiging voor de opening "een nieuwe inhoudelijke boodschap' uit, waarbij de dekolonisatie van het museum een belangrijk uitgangspunt is".

Of het Belgische vorstenpaar de opening zal bijwonen, is op dit op ogenblik nog onduidelijk. De museumdirectie weet hiervan alleszins nog niets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?