After Festival Recup zamelt spullen in voor Brusselse daklozen

© Ivan Put
| Maximiliaan 9 BRUZZ ACTUA 1583

Tweehonderd achtergelaten slaapzakken, honderd matrassen en vijftig tenten zijn op Dour ingezameld om te verdelen onder daklozen. De organisatie After Festival Recup deelt ze onder andere uit in het Maximiliaanpark.

Sinds 2017 trekt Renaud Jean-Louis met zijn camionette naar de Belgische festivals om spullen in te zamelen voor daklozen in Brussel en migranten in Calais. Dit jaar trokken zijn vrijwilligers en hij onder andere naar Dour en Tomorrowland om achtergelaten materialen te verzamelen. Het Burgerplatform voor de Vluchtelingen doet hetzelfde op Couleur Café en zes andere festivals.

"Op Dour doen we het op ons eentje: daar zamelden we 200 slaapzakken en 50 tenten in om uit te delen", vertelt Jean-Louis aan BRUZZ. "Op Tomorrowland hebben we samen met de koepelorganisatie Camp2Camp meer dan 50 ton spullen opgehaald. Of ik daar blij mee ben? Nou, nee, het maakt eerder droevig."

"We moedigen festivalgangers in eerste instantie aan om duurzame materialen te kopen en alles mee terug naar huis te nemen. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen ecologisch bewust zijn, de troep die ze soms achterlaten is niet om aan te zien. Ja, wij helpen mensen met die spullen - maar dat mag nooit een excuus zijn om je rommel te laten liggen."

Subtiel uitdelen

Twee jaar geleden ging Jean-Louis voor de eerste keer helemaal alleen naar de camping van Rock Werchter om spullen in te zamelen. Dit jaar had hij zo'n twintig vrijwiligers mee. "Met twee camionettes rijden we tussen de festivalsite en enkele garages in de buurt, om te stockeren. Daarna verdelen we alle bruikbare spullen en sluizen ze door aan bijvoorbeeld organisaties als Doucheflux, dat hygiënevoorzieningen voor daklozen verzorgt aan het Zuidstation en wel iets kan aanvangen met achtergelaten toiletzakken. Alle tenten gaan naar La Maison d'Immigrants in Calais - die mogen we in Brussel niet uitdelen. "

"Aan wie en hoe we verdelen, hangt af van de hoeveelheden. Stel dat we 100 slaapzakken te geef hebben, dan gaan we in het Maximiliaanpark staan en vormt er zich een lange rij. Als we maar 10 slaapzakken kunnen uitdelen, dan zoeken we subtiel de mensen op die ze echt nodig hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?