Afval uit nieuwe sorteercontainers in Tivoliwijk wordt bij elkaar gegooid

Foto’s waarop te zien is hoe een vuilniswagen van Net Brussel verschillende afvalcontainers leegkiepert in dezelfde laadbak, leiden tot verontwaardiging bij de sorterende buurtbewoners van de Tivoliwijk in Laken. Maar volgens afvalagentschap Net Brussel sorteren de nieuwe bewoners onvoldoende. “Onze wagens worden geweigerd aan het sorteercentrum.”

Een bewoner van de gloednieuwe Tivoliwijk in Laken nam foto’s waarop te zien is hoe een vuilniswagen de ondergrondse containers één voor één optilt, alvorens het afval allemaal in eenzelfde laadbak te kieperen.

“Ik schrok toen ik dat zag en vroeg me af waarom wij eigenlijk nog sorteren,” laat de buurtbewoner, die anoniem wil blijven, aan BRUZZ weten. (Lees verder onder de fotogalerij)

In een eerste reactie aan BRUZZ liet Net Brussel weten dat er wel degelijk een reden was voor die gemengde ophaling. “De nieuwe bewoners van de Tivoliwijk laten ontzettend veel afval naast – in plaats van in – de containers achter,” zei woordvoerder Etienne Cornesse aan BRUZZ. “Die afvalwagen was al het rondslingerende afval aan het verzamelen.”

Maar in een tweede reactie, na extra foto's van de melder, laat Net Brussel weten dat de nieuwe buurtbewoners van de Tivoliwijk onvoldoende sorteren. “Dat heeft ertoe geleid dat onze vuilniswagens geweigerd werden aan het sorteercentrum in Vorst. Die zijn dan helemaal tot aan de verbrandingsoven van Neder-over-Heembeek moeten rijden.” (Lees verder onder de fotogalerij)

Sensibilisering

Voorlopig worden de verschillende afvalcontainers daarom niet afzonderlijk meer opgehaald, bevestigt Net Brussel. Al moet daar de komende weken opnieuw verandering in komen. “We plannen nu een sensibiliseringsactie voor de nieuwe bewoners van de Tivoliwijk,” aldus Cornesse. “Van zodra die achter de rug is, kan het afval opnieuw gescheiden worden opgehaald.”

De buurtbewoner merkt op dat een minimum aan communicatie wel gewenst had geweest. “Of iedereen even goed sorteert, kan ik niet nagaan. Maar ze hadden ons wel kunnen laten weten waarom de vuilnislieden zomaar alles op een hoop gooien.”

De nieuwe witte woonwijk Tivoli-GreenCity in Laken werd eerder dit jaar voltooid en wil een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaamheid.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via Whatsapp (0489-988.988) of via het formulier op onze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?