Awel merci

Ook de afvalberg in Matongé heeft nu een eigen Instagram-pagina

AD
17/03/2023

Na de betonblokken en het lek onder Brussel Noord heeft nu ook de afvalberg in de Brusselse Matongéwijk het tot een eigen Instagram-pagina geschopt. Iedere dag verschijnt er een foto van de afvalberg die al meer dan twintig jaar krimpt en groeit, maar nooit verdwijnt.

“Ik ben de vuilnisbelt van de Matongéwijk in Brussel. Ik wil gewoon verdwijnen. Stop alsjeblieft met mij te voeden”. De boodschap van trashmountaininmatonge is duidelijk: de afvalberg op de Waversesteenweg in Elsene moet verdwijnen.

“Ik woon al meer dan 20 jaar in de wijk, en die afvalberg is hier al minstens even lang”, vertelt Mark, een van de beheerders van het account. Vanuit zijn appartement kijkt hij uit op de intussen notoire afvalberg. “Op sommige dagen is hij twee meter hoog, soms een meter,... Vandaag ligt er een “normale” berg van zo’n meter”, vertelt hij.

Volgens de buurtbewoner passeert Net Brussel elke dag om het afval op te kuisen, maar blijven vooral de handelaren van de Matongégalerij de berg spijzen. “Maar dat is niet alleen hun schuld”, aldus Mark. “Alle andere Brusselse winkelgalerijen hebben een ruimte om hun afval te stockeren, maar in de Matongé-galerij is dat niet het geval. De handelaars hebben dus niet heel veel opties. Maar het is duidelijk dat we in een negatieve spiraal zijn beland: zolang Net Brussel het vuil blijft ophalen, zullen handelaars het blijven buitenzetten.”

Het probleem werd al aangehaald bij schepenen en gemeentebesturen, maar volgens Mark lijkt “niemand een oplossing te hebben”. “Daarom hebben we met een aantal inwoners besloten om die afvalberg een stem te geven en een Instagram-pagina te creëren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie