Agent nog steeds in hongerstaking uit protest tegen politiegeweld: 'Ik ga door'

Eric Claessens is nu al sinds 3 april in hongerstaking.

Politieagent Eric Claessens is al 18 dagen in hongerstaking, nadat hij getuige was van politiegeweld door zijn collega’s. Na achttien dagen zonder nieuws van zijn werkgever neemt de man een advocaat onder arm. "Ik ga door zolang mijn lichaam het volhoudt."

Eric Claessens, een agent van de federale politiedienst ‘Algemene directie van het middelenbeheer en informatie’, deed eind afgelopen maand aangifte van politiegeweld tijdens een interventie op de Anspachlaan. Een man die tegen de gevel van concertzaal Ancienne Belgique urineerde, werd gearresteerd. De verdachte kreeg daarna rake klappen van enkele collega’s, zo beweert de agent zelf.

Claessens lichtte zijn diensthoofd in, die hem zou verteld hebben "dat hij zijn mond moet houden, anders komt hij in de problemen". Claessens deed toch aangifte, maar een ploeg van intern toezicht, die de goede werking van de politie overziet, vaardigde een advies uit om hem uit het korps te zetten. Als protest ging de man in hongerstaking.

“Ik ben nu al sinds 3 april bezig met mijn protestactie,” vertelt hij. “Ik ga door zolang mijn lichaam het nog volhoudt. Volgens de dokter kan ik maximaal 40 dagen zonder vast voedsel, op voorwaarde dat ik genoeg water drink. Momenteel weeg ik vijf à zes kilo lichter.”

Geen nieuws

Met zijn hongerstaking probeert Claessens zijn eventueel ontslag en het politiegeweld aan te kaarten. “Ik heb nog steeds niets gehoord van de federale politie, ook al weten ze dat ik in hongerstaking ben. Ik heb het stressteam en de wetsdokter op de hoogte gebracht van wat ik doe en hen de nodige documenten opgestuurd. Maar zonder resultaat.”

“De politiek van de federale politie is nu eenmaal ‘zwijgen’. Ik heb nu een advocaat onder de arm genomen en er is een onderzoek gestart om mijn mogelijk ontslag aan te vechten. Verschillende collega's hebben hun steun betuigd. Maar momenteel zijn we nog geen stap verder. Ik ben niet de enige die zich machteloos voelt. Op deze manier wordt er een gevoel van straffeloosheid bij de politie gecreëerd.”

De federale politie wenst niet te reageren. Volgens de woordvoerder wordt er geen informatie over persoonlijke dossiers gedeeld met de pers.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?