| De eerste vier e-bikes werden woensdag voorgesteld aan de politieagenten.

Agenten mogen nieuwe e-bikes gebruiken voor woon-werkverkeer

TDN
© BRUZZ
10/07/2019
Updated: 11/07/2019 11.37u

De agenten van de zone Brussel-West ontvingen woensdag de eerste vier van in totaal 46 elektrische fietsen. De tweewielers zullen niet door de fietsbrigade van de politiezone gebruikt worden, maar wel voor dienstverplaatsingen en het woon-werkverkeer van de andere agenten. Dat is een unicum in Brussel.

Een enquête bij het personeel wees uit dat het gebruik van de elektrische fiets de voorkeur geniet voor dienstverplaatsingen en woon-werkverkeer. Daarom investeerde de zone Brussel-West in 46 elektrische fietsen.

“Verschillende onderzoeken hebben ook uitgewezen dat het gebruik van de fiets tijdens woon- werkverkeer het absenteïsme op het werk doet dalen en dat het prestatievermogen stijgt in vergelijking met collega’s die zich verplaatsen per auto”, legt Johan Berckmans van de politie uit.

42 e-bikes op komst

De werknemers mogen de fietsen niet alleen voor werkgerelateerde verplaatsingen gebruiken, maar ook voor verplaatsingen van en naar het werk. "Uniek in Brussel", stelt Berckmans nog.

Woensdag werden de eerste vier e-bikes voorgesteld aan het politiecollege. Er zijn 42 bijkomende fietsen besteld, die in de loop van het jaar geleverd zullen worden. Elk personeelslid zal zijn eigen elektrische fiets toegewezen krijgen.

Niet voor brigade

Berckmans verduidelijkt in een reactie aan BRUZZ dat de fietsbrigade voorlopig geen gebruik zal maken van de e-bikes. "Zij beschikken over prachtige, gloednieuwe mountainbikes. De agenten van de fietsbrigade zijn geoefend en beschikken over een betere fysieke paraatheid."

De korpschef sluit niet uit dat de elektrische fietsen in de toekomst wel door de fietsbrigade in gebruik genomen kunnen worden. De bikes worden gefinancierd met behulp van een nationale subsidie van jaarlijks 733.000 euro in het kader van verkeersveiligheid. Een deel daarvan werd aangewend voor de nieuwe elektrische fietsvloot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Jette , Koekelberg , Sint-Agatha-Berchem , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , fietsbrigade , Johan Berckmans , Politiezone Brussel-West

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni