Brusselse fietsbrigade schrijft steeds meer pv’s uit

© PhotoNews
| Fietsbrigade van de lokale Brusselse politie.

In de maand mei schreef de fietsagenten van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene 5.531 processen-verbaal uit. Sinds de oprichting van de fietsbrigade gaat het aantal pv’s steeds omhoog. In 2018 waren er gemiddeld 3.258 per maand, dit jaar schreven de agenten er maandelijks gemiddeld 4.186 uit.

De fietsbrigade voert het hele jaar door acties uit in het kader van verkeersleefbaarheid. Die controles focussen op twee hoofdelementen, legt politiecommissiaris Olivier Slosse uit aan BRUZZ. “Ten eerste dienen ze om de zwakke weggebruikers te beschermen met dus aandacht voor fietspaden, trottoirs en de voetgangerszones.”

900 pv's meer

Anderzijds controleren de agenten op inbreuken die de vlotheid van het openbaar vervoer zouden kunnen verhinderen. “Zoals het rijden op busstroken en het blokkeren van kruispunten blokkeren”, somt Slosse op. “Daarnaast werkt onze verkeersdienst elke maand op specifieke thema’s zoals parkeren op los- en laadzones, of op plaatsen voor personen met een beperkte mobiliteit.”

In 2018 verbaliseerden de bikers 39.099 keer, blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg. Dat is gemiddeld 3.258 pv’s per maand. Sinds januari 2019 bedraagt het maandelijks gemiddelde 4.168. In mei werden zelfs 5.531 personen geverbaliseerd, waarvan de helft (2.464 pv's) voor rijden op het fietspad.

“Dat is niet noodzakelijk omdat er meer inbreuken zijn”, stelt Slosse. “Het heeft ook te maken met hoe actief onze bikers zijn. Er zijn er de laatste maanden een aantal bijgekomen.”

Rijden op het fietspad

Bovendien werkt hoofdinspecteur David Stevens volgens het principe van de olievlek. “Zodra een bepaald fenomeen onder controle lijkt in een gebied, gaat hij dat gebied uitbreiden. Op die manier probeert hij van het hypercentrum stilaan uit te breiden naar de andere delen van de binnenstad om daar dezelfde fenomenen aan te pakken”, aldus Slosse.

De soorten inbreuken variëren, maar tegenwoordig ligt het aantal inbreuken voor het rijden op fietspaden (2.323 pv’s) opvallend hoger dan het parkeren op fietspaden (725 pv’s).

“Vorig jaar was dat nog omgekeerd. Intussen weet men wel dat parkeren op het fietspad in het centrum niet mag”, verklaart Slosse. “Daarnaast focust de fietsbrigade ook meer op het rijden op fietspaden, na een aantal recente ongevallen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?